Trosky ruského transportéru u nedávno osvobozené obce Novodarivka v Záporožské oblasti (21. července 2023) | foto: Reuters

Rusové brzdí ofenzivu i chemickou municí, tvrdí ukrajinský generál

  • 94
Ruské jednotky k ostřelování ukrajinských pozic v Záporožské oblasti použily střely z raketometů obsahující chemickou bojovou látku. Tvrdí to generál Oleksandr Tarnavskyj, který velí jednomu z uskupení ukrajinské armády. Moskva se k tomuto tvrzení zatím nevyjádřila.

„Nepřítel v rozporu se všemi úmluvami dál používá chemickou munici. V uplynulých čtyřiadvaceti hodinách u obce Novodanylivka dvakrát střílel z raketometů střelami, které obsahovaly chemickou látku (pravděpodobně chlorpikrin),“ napsal generál Tarnavskyj, který velí uskupení Tavrija.

Dodal, že ostřelování si nevyžádalo oběti ani raněné. Tarnavskyj podle dostupných údajů velel jednotkám, které loni osvobodily Cherson, jediné oblastní centrum, jehož se Rusové od vpádu na Ukrajinu loni v únoru zmocnili.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

Proruští separatisté ze Slavjansku ve východoukrajinské Doněcké oblasti v létě 2014 obvinili ukrajinské vládní síly, že při ostřelování okolí města použily chemické zbraně, konkrétně právě chlorpikrin. Ten je bezbarvá a prudce jedovatá kapalina, která byla známá jako chemická zbraň za první světové války a v současnosti se používá v zemědělství proti polním škůdcům. Mluvčí velení vojenské operace vedené proti povstalcům toto nařčení vzápětí odmítl.

Na jihu Ukrajiny je nyní těžiště ukrajinské protiofenzivy, která míří na města Melitopol a Berďansk okupovaná Rusy v Záporožské oblasti.

17. června 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video