Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válčíme proti dvěma nepřátelům, míní Ukrajinky. Kromě Ruska i se stereotypy

  16:25
Ačkoli se postavení žen v ukrajinské armádě mění k lepšímu, podle vojaček stále přetrvává řada problémů. Kromě absence vybavení přizpůsobeného ženám zmiňují nedostatek respektu a naslouchání ze strany mužských kolegů, zejména těch na vyšších pozicích. „Musíme bojovat proti dvěma nepřátelům najednou. Prvním je Rusko, druhým řada stereotypů,“ líčí.
Příslušnice 128. karpatské horské útočné brigády ukrajinské armády cvičí v...

Příslušnice 128. karpatské horské útočné brigády ukrajinské armády cvičí v Záporožské oblasti. (15. července 2023) | foto: Profimedia.cz

Iryna Malcevová se jen tak tak držela na nohou, zatímco v kyjevském kostele přihlížela zádušní mši za svou dceru Eleonoru, plukovnici ukrajinské armády. Čtyřiatřicetiletá žena patřila k dvanácti vojákům, kteří v minulém týdnu zahynuli při ruském ostřelování města Orichove v Záporožské oblasti.

Od vypuknutí ruské invaze přišla o život už nejméně stovka ukrajinských vojaček a 500 utrpělo zranění. „Byla plamenem, který jsem následoval. Vždy dělala to, co považovala za správné. Potřebujeme v armádě více žen, jako byla Elja,“ uvedl na bohoslužbě seržant z jejího útvaru.

Její další spolubojovník ale deníku The Guardian řekl, že přestože podřízení Malcevovou respektovali a poslouchali, o vysokém velení „se to říci nedalo“. „Máme normy jako NATO, ale sovětský systém a mentalitu. Kdyby Eleonoru poslouchali, ona a další nemuseli zemřít,“ prohlásil.

Ukrajinská protiofenziva

V ukrajinské armádě slouží na padesát tisíc žen, z toho asi pět tisíc na frontě. Ačkoli ukrajinské ministerstvo obrany podtrhává obraz obránců a obránkyň bojujících společně proti nepříteli, z rozhovorů s vojákyněmi vyplývá, že se ženám stále nedostává stejného respektu a zacházení.

To potvrzuje i sedmadvacetiletá seržantka Nadija Haranová, která v armádě slouží od roku 2017 – ukrajinská legislativa až o rok později umožnila zařazovat ženy na bojové pozice. „Existuje rovnost na papíře, ale v praxi je to jiné. Potřeby žen, ať už jde o uniformu, neprůstřelnou vestu, hygienu či kariérní postup, nejsou považovány za prioritu a mnozí muži v armádě je považují za provokaci,“ řekla Haranová, která se účastnila bojů u Bachmutu či Soledaru.

„Řekla bych, že musíme bojovat proti dvěma nepřátelům najednou. Jedním z nich je Rusko, druhým řada stereotypů a stigmat, kterým denně čelíme. Jediné místo, o němž můžu říci, že jsem se s nimi nesetkala, bylo na frontě. Protože tam jsou všichni zatraceně zaneprázdnění bojem,“ dodala.

Ukrajinky excelují při výcviku sniperů, po zajetí je čekají nejhorší věci

„Ve společnosti panuje názor, že se ženy hlásí do armády, aby si tam našly manžela,“ popsala stanici BBC Jevgenija Velyká z charitativní organizace Arm Women Now, která poskytuje pomoc ukrajinským vojačkám.

Rovněž uvedla, že jí některé z žen pověděly o případech fyzického týrání v armádě. „Neznáme rozsah problému, protože ne každá vojačka promluví,“ dodala. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malyarová BBC řekla, že se jedná jen o „několik případů“ v kontrastu se stovkami tisíc vojáků.

Ženám chybí uniformy, boty i vesty

Problém pro ukrajinské vojákyně stále představuje také něco tak samozřejmého jako jsou uniformy. Ženy se musí spokojit s těmi určenými pro muže, koupit si vlastní nebo požádat o asistenci některou z charitativních organizací na pomoc ženám v armádě.

K dostání v armádě nejsou ani přizpůsobené neprůstřelné vesty, takže jsou vojačkám často příliš těsné na hrudníku, což vede k jejich vyklenutí na břiše a obnažení životně důležitých orgánů. „Musela jsem si koupit vlastní vestu, protože z té nafasované mě bolela záda,“ popsala šestadvacetiletá poručice Kateryna Myrončuková z ukrajinské 36. brigády.

Dělostřelkyně či tankistky. Sedminu ukrajinské armády tvoří ženy

Potíž je také s obuví. „Je velký problém sehnat armádní boty s menší velikostí,“ uvedla čtyřiačtyřicetiletá odstřelovačka Olena Bilozerská.

Dokonce i Malyarová připustila, že její polní uniforma je určena pro muže, takže si ji musela kvůli svému „malému vzrůstu“ upravit. Dodala ale, že vláda dosáhla pokroku. „Uniforma pro ženy byla vyvinuta, otestována a v blízké budoucnosti se začne vyrábět ve velkém,“ řekla BBC.

Sexismus i sexuální obtěžování

Vojákyně, s nimiž hovořil The Guardian, se shodují, že nejnaléhavěji je zapotřebí v armádě změnit mentalitu. „Slyšela jsem od vyšších důstojníků taková tvrzení, jakože patřím do kuchyně. Vím o mnoha ženách, kterým se stalo to samé,“ uvedla Haranová.

Také Jevgenije Emeraldová, známá ukrajinská sniperka, se podle svých slov loni po příchodu do armády setkala se sexismem. „Když jsem přišla do speciálních jednotek, jeden z bojovníků mi řekl: ‚Holka, co tady děláš? Jdi a uvař boršč.‘ V tu chvíli mě to hodně zasáhlo,“ uvedla.

„Moje bývalá podřízená, zdravotnice, podala oznámení o sexuálním obtěžování, u kterého byli svědci – samí muži. Všichni odmítli svědčit v její prospěch a její velitel jí vyhrožoval, že ji nechá zavřít na psychiatrii,“ popsala Haranová. „Navzdory všem těmto věcem ale každý den bojujeme, zlepšujeme se a něčeho dosahujeme,“ podotkla.

Spodní prádlo i neprůstřelné vesty. V Charkově šijí vojačkám vybavení na míru

Socioložka Anna Kvitová Rádiu Svobodná Evropa (RFE) řekla, že ačkoli se postavení žen v ukrajinské armádě postupně zlepšuje, není sexuální obtěžování v ukrajinském zákoně dobře definováno, v armádě neexistují příslušné postupy pro jeho řešení a stále je nedostatečně hlášeno.

„Je to tvrdá práce,“ popsala BBC sniperka Iryna, která se účastní protiofenzivy na Donbasu. Pro mnohé je příkladem reforem, o které tolik bojovnic usiluje – stala se velitelkou jinak čistě mužské formace.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: armáda, Rusko, stereotyp

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

A z nebe padaly peníze. Akce tiktokera v Curychu se zvrtla, v davu se zranilo dítě

14. května 2024  15:27

Švýcarský tiktoker Oracle o víkendu vyvolal rozruch v Curychu, když ohlásil, že na tamní louce...

V cele slavkovské věznice hořelo, odsouzenci a dozorci se nadýchali kouře

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Prima a Nova se domluvily s provozovatelem dalšího úložiště

14. května 2024

Komerční televizní vysílatelé sdružení v Asociaci komerčních televizí udělali další krok k ochraně...

Rozsáhlé pátrání ve Francii. Útočníci přepadli dodávku a osvobodili vězně

14. května 2024  14:48

Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla poblíž francouzské obce Incarville...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...