Ukrajinský voják v Kyjevě (15. listopadu 2018)

Ukrajinský voják v Kyjevě (15. listopadu 2018) | foto: Reuters

USA opět podpoří ukrajinskou armádu, pošlou jí 250 milionů dolarů

  • 105
Ukrajina dostane od Spojených států amerických vojenskou pomoc ve výši 250 milionů dolarů (5,7 miliardy korun). Částka bude určena k posílení ukrajinských námořních a pozemních sil. Podle agentury AFP to americké ministerstvo obrany oznámilo v úterý.

Od roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym a kdy na východě Ukrajiny vypukly boje ukrajinských jednotek s proruskými separatisty, poskytli Američané Kyjevu i se započtením v úterý ohlášené sumy vojenskou pomoc v celkové částce 1,5 miliardy dolarů (34,3 miliardy korun).

„Spojené státy americké chtějí nadále Ukrajině pomáhat při posilování civilní demokratické kontroly nad armádou, podporování velitelských a kontrolních reforem, zvyšování transparentnosti a odpovědnosti nákupů a rozpočtů a při prosazování reforem ve zbrojním průmyslu,“ uvedl Pentagon.

Dodal, že takovéto reformy povedou k posílení schopnosti bránit ukrajinské území a k rozvoji demokratické Ukrajiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video