Boje na východě Ukrajiny sílí, země zvažuje vyhlášení výjimečného stavu

  16:54aktualizováno  22:25
Boje na východě Ukrajiny v úterý vygradovaly v možná největší střet za dobu ukrajinské krize. Podle dosud nepotvrzených informací v bojích u Slavjanska padlo pět set povstalců a dalších 1 500 je zraněno. Informace z obou stran barikád se však rozcházejí. Země zvažuje vyhlášení výjimečného stavu.
Příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek u Slavjansku (31. května 2014)

Příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek u Slavjansku (31. května 2014) | foto: AP

Podle zpráv ukrajinských médií armáda zlikvidovala základnu radikálů v Semenivce u Slavjanska a ovládla i obec Krasnyj Lyman severně od města. Podle nepotvrzených zpráv při bojích o Semenivku padlo až 500 povstalců a dalších 1500 jich bylo zraněno. Armáda má prý tři mrtvé a 50 zraněných.

Krize na Ukrajině

Informace prezidentské kanceláře se odvolává na velitele "protiteroristické operace", kterou v dubnu ukrajinské jednotky a oddíly polovojenské Národní gardy zahájily s cílem potlačit vzpouru proruských radikálů. Sever Doněcké oblasti a jih sousední Luhanské oblasti se v posledních týdnech staly hlavním centrem vzbouřenců, kteří v obou oblastech vyhlásili nezávislé "lidové republiky".

Zprávy o počtu padlých a zraněných nelze nezávisle ověřit. Podle listu Ukrajinska pravda se do bojů zapojily početné útvary ukrajinské armády, letectvo a těžké dělostřelectvo.

Podle velitele armádní operace na východě země Vladislava Selezňova armáda ztratila tři muže a má 50 zraněných. Do boje se zapojily ukrajinské bitevní letouny a vrtulníky. Selezňov popřel informaci povstalců, že během bojů byl sestřelen jeden armádní vrtulník a bitevní letoun Su-25. Palbou byly podle Selezňova poškozeny dvě helikoptéry, jejich posádky však vyvázly bez zranění.

Zvažuje se vyhlášení výjimečného stavu

Úřadující ukrainský prezident Oleksandr Turčynov v úterý večer rovněž oznámil, že se armádě podařilo "zcela vyčistit" sever Doněcké oblasti od vzbouřenců. "Byly zničeny opěrné body a vojenské základny povstalců v této oblasti a obsazena hlavní bašta v obci Semenivka. Kontrola byla obnovena nad městem Krasnyj Lyman," uvádí prezidentská kancelář. O situaci ve Slavjansku a Kramatorsku, kde byly dosud soustředěny hlavní povstalecké síly, se zpráva nezmiňuje.

Země podle prezidenta také uzavírá hranice na severu a  východě Luhanské oblasti. Současně v úterý pověřil Radu národní bezpečnosti a obrany, aby prozkoumala možnost vyhlášení výjimečného stavu v oblastech bojů s proruskými vzbouřenci. Dekret hlavy státu zveřejnila prezidentská kancelář na svém webu.

Šéf Rady Andrij Parubij dostal za úkol spolu s ministerstvy obrany a vnitra, tajnou službou SBU a velením pohraniční stráže "bezodkladně posoudit možnost vyhlášení výjimečného stavu v Doněcké a Luhanské oblasti, kde probíhá protiteroristická operace". Cílem je podle prezidentského dekretu zabránit masovým ztrátám mezi civilním obyvatelstvem, zajistit stabilitu na východě země a obnovit normální fungování státní správy.

Pokud podle prezidenta analýza bezpečnostních složek ukáže, že vyhlášení výjimečného stavu je účelné, očekává návrhy, jak a kde jej vyhlásit. Dosud přitom výzvy k tomuto kroku ukrajinské vedení odmítalo s tím, že situace tak radikální krok nevyžaduje. Ukrajinská média spekulují, že s tímto mimořádným opatřením chce Kyjev vyčkat až po inauguraci nově zvoleného prezidenta Petra Porošenka. Ta je naplánována na sobotu.

Informace jsou nejasné, obě strany tvrdí své

Nejasnosti panují ohledně operace ukrajinských vojáků u obce Krasnyj Lyman, která leží asi 25 kilometrů severně od Slavjansku. Podle ukrajinských médií armáda obec dříve kontrolovanou separatisty ovládla. Šéf slavjanských radikálů Vjačeslav Ponomarjov ovšem tvrdí, že vojáci zničili jen několik povstaleckých postů před obcí, samotný Krasnyj Lyman údajně zatím nedobyli.

Podle agentury Unian byla obec po celodenním boji zcela obklíčena a povstalci dostali ultimátum. Část z nich složila zbraně, jiní prý z místa bojů utekli. Server Novosti Donbassa v úterý večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstoupili vojáci, v ulicích se pohybují armádní obrněné transportéry. Boje si vyžádaly oběti, jejich počet je zatím neznámý.

Slavjansk, který je označován za baštu separatistů na východě Ukrajiny, je v obklíčení ukrajinské armády téměř dva měsíce. Podle tiskové mluvčí slavjanských radikálů Stelly Choroševové vojáci dopravili do okolí města novou obrněnou techniku včetně tanků, houfnic a samohybných děl.

"Kolem města stojí autobusy s lidmi v černých maskovacích uniformách. Jako kdyby povolali všechno, co mají k dispozici," uvedla mluvčí.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na své internetové stránce uvedl, že nyní "probíhá aktivní ofenzivní fáze protiteroristické operace kolem Slavjansku". Zároveň dodal, že obyvatelé Slavjanku a Kramatorsku v Doněcké oblasti byli vyzváni, aby během bojů setrvávali ve svých domovech a nevydávali se do míst, kde se koncentrují povstalci, a neohrozili tak své životy.

Jsme obklíčeni, hlásí ukrajinští pohraničníci

Po leteckém úderu na pozice povstalců při ruských hranicích se v úterý znovu začalo bojovat u pohraniční základny východně od Luhansku. Pondělní bombardování jednotky vzbouřenců podle agentury Unian zahnalo, ráno se na své pozice vrátili a základnu pohraničníků znovu ostřelují.

"Jsme znovu v obklíčení, situace je krajně obtížná," citovala agentura jednoho z pohraničníků. Povstalci prý k hranicím povolávají posily a pohraničníci sami bez letecké a pozemní podpory situaci nezvládnou, uvedl Unian.

Šéf "protiteroristické operace" na východě Ukrajiny Selezňov novinářům řekl, že za celou dobu bojů v Doněcké a Luhanské oblasti vojáci zabili kolem 300 vzbouřenců.

Ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnyckyj naproti tomu agentuře Interfax-Ukrajina řekl, že v bojích na východě zatím zahynulo 181 lidí, z toho 59 vojáků. Dalších téměř 300 lidí bylo podle něj zraněno.

Ještě jiný údaj poskytl novinářům Ponomarjov, podle něhož si "trestná operace" Kyjeva na východě země vyžádala až 650 lidských životů. Jen při nedávných bojích o doněcké mezinárodní letiště podle něj zemřelo 200 lidí.

Armáda popírá, že explozi způsobila ukrajinská raketa

Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v úterý zveřejnila své závěry o tom, co způsobilo pondělní explozi v sídle proruských radikálů v Luhansku, při němž zahynulo osm lidí. Příčinou výbuchu byl podle OBSE zásah neřízenou raketou odpálenou z letadla.

"Rakety dopadly do okupované budovy oblastní správy. Podle neúplných údajů pozorovatelské mise byly výbuchy výsledkem dopadu neřízených raket odpálených z letadla. Počet obětí je neznámý," uvedla mise OBSE. Její zpráva potvrzuje informace povstalců, podle nichž dům zasáhla raketa z nízko letícího letounu ukrajinské armády.

Ukrajinské velení však takovou verzi události odmítá. V kritické době podle armády v Luhansku žádné letouny raketami na povstalecké pozice neútočily. První náměstek ukrajinského generálního prokurátora Mykola Holomša v úterý uvedl, že podle předběžných výsledků vyšetřování zasáhla budovu protiletadlová střela, již odpálili separatisté. Původně prý měla zasáhnout ukrajinský letoun, ale minula.

Při incidentu podle povstalců mimo jiné zahynula Natalja Archipovová, kterou povstalci dosadili do funkce ministryně zdravotnictví své Luhanské lidové republiky.

Slavjansk
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Kňažko: Demagog Fico ničí vztahy s ČR. Na Slovensku tvoří proruskou autokracii

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...