VIDEO: Osm siláků to dokázalo. Nejtěžší letadlo světa táhli čtyři metry

  • 34
Osm ukrajinských siláků dokázalo pohnout s největším a nejtěžším nákladním letadlem světa Antonovem An-225 Mrija, které váží 330 tun. Mužům se povedlo za minutu a 13 sekund letoun posunout o 4,3 metru. Překonali tak osmnáct let starý rekord. Jeho pokoření si načasovali na 30. výročí nezávislosti Ukrajiny.

Rekordní výkon předvedli muži na letišti státního podniku Antonov v Kyjevské oblasti. Dosud platil rekord z roku 2003, kdy se strojem pohnulo deset mužů a utáhli ho na kratší vzdálenost.

Zástupce ukrajinské národní knihy rekordů Vitalij Zorin posléze novinářům sdělil, že už kontaktoval Guinnessovu knihu rekordů a bude chtít výkon mužů zapsat i do ní.

„Jsou připraveni rekord zaregistrovat, ale je pro to zapotřebí mnoho byrokracie, jednak od Federace siláků Ukrajiny, tak i od společnosti Antonov, protože Guinness se zajímá o nejmenší podrobnosti - tlak v pneumatikách, zbytek paliva v nádržích, atmosférický tlak, množství srážek,“ vysvětluje.

Antonov An-225 Mrija vyvinuli konstruktéři v Sovětském svazu pro přepravu raketoplánu Buran, přičemž poprvé stroj vzlétl v roce 1988. Obří letoun, jenž má délku 84 metrů a rozpětí křídel 88,4 metru, je jediným exemplářem. 

Letadlo je stále v provozu, naložené uletí přibližně čtyři tisíce kilometrů. Ukrajinská společnost ho pronajímá k přepravě nadměrných nákladů. Několikrát přiletělo i do Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video