Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se bitva o Cherson. Rusko se učí od Íránců, Kyjev dostane nové rakety

  6:43aktualizováno  10:52
Okupační úřady se připravují na možnost, že se boje s ukrajinskými jednotkami přenesou přímo do ulic Chersonu. Rusové v rámci přípravy na další průběh bojů přivedli na okupovaná ukrajinská území íránské vojáky spojené s islámskými revolučními gardami, aby naučili ruskou armádu používat útočné bezpilotní letouny.

Ruské vojenské vozidlo v Chersonské oblasti (27. července 2022) | foto: Reuters

Ruské síly se po ústupu svých vojsk v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny o asi dvacet kilometrů na počátku října pravděpodobně pokoušejí upevnit novou frontovou linii západně od vesnice Mylove.

Podél této linie pokračují těžké boje, a to zejména na západním konci, kde ukrajinský postup znamená, že ruské křídlo již není chráněno řekou Inhulec. Velkou část ruských vojsk na této frontové linii představují oslabené výsadkové jednotky.

V posledních dnech ruské okupační úřady pravděpodobně nařídily připravit evakuaci některých civilistů z Chersonu. Nejspíše předpokládají, že se boje přenesou přímo do města Cherson, upozornilo ministerstvo.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po vpádu na Ukrajinu z 24. února.

Ukrajinské jednotky během uplynulých 24 hodin zabily 420 ruských vojáků a zničily šest vrtulníků, šest tanků a 33 dronů, hlásí ukrajinský generální štáb. Celkové ztráty Ruska ve válce, která dnes pokračuje 232. dnem, odhadl na 63 800 vojáků, 2511 tanků, 5 167 obrněných vozidel, 1 556 děl, 357 raketometů, 183 protileteckých zbraní, 268 letadel, 240 vrtulníků, 1 182 dronů a 316 střel s plochou dráhou letu.

Generální štáb ve své svodce také uvedl, že ruské jednotky v Donbasu na východě země dostaly rozkaz načas přestat útočit. Důvodem má být podle ukrajinského velení špatná morálka jednotek, časté případy dezercí zmobilizovaných vojáků a neplnění rozkazů. Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské posily

Rusové zřejmě přivedli na okupovaná ukrajinská území íránské vojáky spojené s islámskými revolučními gardami, aby naučili ruskou armádu používat útočné bezpilotní letouny Šahíd-136. Ve své pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Drony, který po zásahu cíle vybuchnou, v posledních dnech působí na Ukrajině značné škody. Írán popírá, že by je Rusku dodával, Kreml se k tomu nevyjádřil.

Ukrajinské úřady jim připisuje i čtvrteční ranní útoky v Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny. Zásah nad ránem ohlásil na telegramu gubernátor oblasti Oleksij Kuleba. Na místě už pracují záchranáři, lidé mají zůstat v krytech a nezveřejňovat informace o útoku na sociálních sítích, uvedl gubernátor.

Valné shromáždění odsoudilo anexi částí Ukrajiny, Rusko podpořily čtyři země

„Další útok kamikadze dronů na objekty kritické infrastruktury,“ napsal na platformě telegram zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Masivní ostřelování v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek ohlásil také Miykolajiv na jihu země. „Rakety zasáhly pětipatrový obytný dům. Dvě horní patra byla zcela zničena, zbytek je pod sutinami. Na místě pracují záchranáři,“ uvedl na telegramu starosta jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč. Informace o škodách a případných raněných slíbil doplnit ráno.

Analytici z ISW také upozorňují na stále intenzívnější snahu Ruska vykreslit Ukrajinu jako teroristický stát. Moskva tím podle nich reaguje na nedávné snahy Západu označit za teroristický stát Rusko. Kyjev žádal schválení rezoluce s tímto zněním od Valného shromáždění OSN, to nakonec v noci a dnešek schválilo rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území.

Rakety pro Ukrajinu

Kvůli zesíleným ruským vzdušným útokům vyzvala Ukrajina západní státy, aby jí poslaly další dodávky zbraní, zejména systémy protivzdušné obrany. Rakety protivzdušné obrany schopné sestřelovat řízené střely zemi ve válce s Ruskem dodá Británie, oznámil britský ministr obrany Ben Wallace.

„Nevybíravé ruské útoky na civilní oblasti na Ukrajině opravňují k další podpoře těch, kteří chtějí bránit svůj národ,“ uvedl Wallace. Rakety středního doletu AMRAAM by měl Kyjev převzít v nadcházejících týdnech, uvedla agentura Reuters.

Rakety AMRAAM je podle Londýna možné používat se systémy NASAMS, které slíbil dodat Washington. Londýn dodá také stovky dalších raket protivzdušné obrany jiných typů, bezpilotní letouny a 18 houfnic.

Ukrajina obdržela první dodávku systému protivzdušné obrany z Německa

V Bruselu se ve čtvrtek scházejí ministři obrany Severoatlantické aliance. Na středečním jednání už přislíbili další vojenskou podporu Ukrajině Nizozemsko, Kanada, Francie, Spojené státy nebo Německo, které již na Ukrajinu poslalo první dodávku protivzdušné obrany IRIS-T SLM.

Zástupci zemí podporujících Ukrajinu se sešli v době, kdy Rusko sáhlo k největší eskalaci od únorového začátku války. Ruské vzdušné útoky od začátku týdne zabily na Ukrajině na dvě desítky civilistů a vyřadily z provozu část energetické sítě.

Do průběhu války na Ukrajině výrazněji zasáhla dodávka raketometů HIMARS:

18. července 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás přistoupil na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a Katarem

6. května 2024  18:56

Aktualizujeme Palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří předložený Egyptem a...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  18:44

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...