Poškozené vozidlo bojové pěchoty Bradley, který Ukrajině dodaly USA. (14....

Poškozené vozidlo bojové pěchoty Bradley, který Ukrajině dodaly USA. (14. června 2023) | foto: Hanna Maliarová

Mají excelentní schopnost v boji, pochvalují si Ukrajinci vozidla Bradley

  • 45
Americká vozidla bojové pěchoty Bradley mají špičkovou odolnost v boji a na frontě chrání životy ukrajinských vojáků. Ve čtvrtek to uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová, která zveřejnila fotografii tohoto obrněnce po přímém zásahu ruskou raketou. Ukrajina nyní pracuje na opravě stroje a v brzké době ho opět vyšle na bojiště.

„Na prvním snímku je ukrajinské vozidlo Bradley po přímém zásahu ruskou raketou Grad. Druhá fotografie ukazuje posádku tohoto vozidla, která se po zásahu úspěšně evakuovala a dále plnila své úkoly. Poškozené vozidlo nyní opravujeme,“ napsala Maliarová na Telegramu.

Podle ní obrněné vozidlo patřilo 47. samostatné mechanizované brigádě a během bojů utrpělo přímý zásah do takzvané věže a začalo hořet. Posádka vozidlo opustila, zatímco jeho řidič s ním dojel na bezpečné místo a uhasil ho. Jeden voják při ruském úderu utrpěl lehčí poranění.

„Tento příklad dokazuje, že vynikající schopnost přežití v boji, kterou slibuje výrobce těchto obrněných vozidel, nejsou jen slova. Bradley pomáhá zachraňovat to nejcennější, životy našich vojáků. Ocel se dá vždy opravit. Neexistuje vozidlo, které nelze zničit, existuje vozidlo, které zachraňuje životy,“ dodala Maliarová.

Ukrajina v minulém týdnu při zahájení dlouho očekávané operace udeřila ve dvou oblastech podél jihovýchodní fronty a hlásí sedm znovudobytých vesnic, ale také ztráty včetně západních bojových vozidel pěchoty a tanků.

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že jeho vojáci na Ukrajině ukořistili blíže nespecifikovaný počet bradleyů a tanků Leopard, které Kyjevu dodali jeho evropští spojenci včetně Berlína. „Tanky Leopard a bojová vozidla pěchoty Bradley. Teď to jsou naše trofeje,“ sdělila ruská obrana. Zveřejnila i video, na němž ruský voják obhlíží několik poškozených obrněných vozidel.

Moskva v minulých dnech uváděla, že ruským silám se také podařilo několik těchto západních strojů zničit.

Ukořistili jsme na Ukrajině leopardy a obrněnce Bradley, chlubí se Rusové

Polský vojenský analytik Konrad Muzyka ve čtvrtek odhadl že Ukrajina mohla přijít až o patnáct procent svých vozidel Bradley a několik procent svých leopardů. „Je možné, že ukrajinské síly některá z těchto vozidel získaly zpět a poslaly k opravě,“ konstatoval.

Agentura Reuters ve čtvrtek uvedla, že ukrajinská protiofenziva po týdnu těžkých bojů nabírá spád. „Nejdůležitější zkouška ale ukrajinské vojáky teprve čeká, neboť se stále nacházejí před hlavními obrannými liniemi ruských vojsk. Většina jednotek připravených na protiútok se do bojů zatím nezapojila,“ píše.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video