Oslavy Dne vítězství v ruské Voroněži (9. května 2023)

Oslavy Dne vítězství v ruské Voroněži (9. května 2023) | foto: Profimedia.cz

U Voroněže jsme sundali drony, chlubí se Rusové. Podle zpráv zranily 14 vojáků

  • 4
Dva ukrajinské drony se pokusily zaútočit na vojenský objekt ve Voroněžské oblasti v Rusku. Tvrdí to tamní gubernátor Alexandr Gusev, podle něhož se jeden zřítil a druhý byl sestřelen. Podle neoficiálních zpráv však bylo zraněno čtrnáct vojáků. Ukrajina se k podobným útokům v hloubi Ruska přinejmenším oficiálně nehlásí.

„Dnes ráno byl zmařen pokus o útok dvou nepřátelských bezpilotních strojů na voroněžský vojenský objekt. V důsledku přijatých opatření se jeden z dronů odklonil z kurzu a zřítil se, druhý dron byl zasažen a zničen,“ uvedl Gusev.

Gubernátor ujistil, že v regionu se přijímají dodatečná opatření k posílení bezpečnosti a že na vše osobně dohlíží.

Ruský telegramový účet Baza uvádí, že cílem dronů bylo vojenské cvičiště. Při jejich dopadu bylo údajně zraněno čtrnáct vojáků.

Ruská média s odvoláním na úřady též informovala o zničení dvou ukrajinských dronů v Kurské a Belgorodské oblasti, které leží u hranic s Ukrajinou. Ta se k incidentům nevyjádřila.

Počátkem roku obyvatelé Voroněže na jihozápadě Ruska hlásili na sociálních sítích, že v noci na 2. ledna slyšeli silný výbuch od místního vojenského letiště Baltimor, kde byl údajně rozmístěn pluk taktických bombardérů Su-34. Ruské úřady následně tvrdily, že protivzdušná obrana u Voroněže sestřelila malý průzkumný dron vypuštěný z Ukrajiny. Nikdo podle nich nebyl zraněn a na zemi nevznikla žádná škoda.

Rusko mohlo útok dronu na Kreml zinscenovat, po Ukrajině obvinilo i USA

„Vážné znepokojení budí skutečnost, že letiště Baltimor leží 178 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Dron přitom mohl odstartovat z mnohem větší vzdálenosti,“ napsal tehdy ještě před vyjádřením úřadů portál Avia.pro a připomněl prosincové útoky přebudovaných dronů Tu-141 Striž na vzdálenější základny ruských strategických bombardérů, používaných při útocích na Ukrajinu.

Drony Tu-141 Striž loni v prosinci podle informací ze sociálních sítí poškodily dva bombardéry Tu-95 na základně Engels u Saratova a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letišti Ďagilevo u Rjazaně. Kyjev se k útokům oficiálně nepřihlásil, ukrajinští představitelé ale v komentářích naznačovali, že za nimi stojí Ukrajina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video