Ukrajinský exprezident Porošenko se vrátil do země. Hrozí mu patnáct let

  • 53
Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se v pondělí vrátil do země, kde mu hrozí kvůli podezření z vlastizrady vězení. Zástupci vyšetřovacího výboru se mu po příletu na letiště v Kyjevě pokusili předat předvolání k soudu, Porošenko si ho ale podle nich nepřevzal. Další krok je nyní podle ukrajinských médií na soudu, jenž rozhodne, zda Porošenka pošle do vazby.

Soud ale v pondělí večer jednání odložil a rozhodnutí oznámí ve středu, uvedla agentura Unian.

Bývalá hlava státu je vyšetřována kvůli podezření z vlastizrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Úřady Porošenka podezírají, že se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl - i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska - na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy korun) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země.

Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Porošenko, který svůj přílet z Varšavy živě přenášel na internetu, nejprve obvinil pohraničníky, že mu při celní kontrole zabavili pas. Později oznámil, že mu byl cestovní doklady vrácen, načež se vyšel přivítat před letištní halu s davem svých příznivců. Někteří podle agentury AP nesli transparenty s nápisy „Potřebujeme demokracii“ a „Zastavte represe“.

Na souběžném brífinku pro novináře ukrajinští vyšetřovatelé uvedli, že se pokusili doručit Porošenkovi předvolání. On však dokumenty odmítl převzít.

Podle ruskojazyčného serveru stanice BBC Porošenko po setkání s příznivci zamířil k soudu, který rozhodne o jeho vzetí do vazby. „Úřady jsou zmatené, slabé a místo toho, aby bojovaly proti (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, snaží se bojovat s námi,“ prohlásil během pauzy u soudu Porošenko před davem svých stoupenců, kteří se sešli i před soudní budovou. Stání se nakonec protáhlo do pozdních večerních hodin a soud poté jednání odročil na středu.

Prokuratura soud žádá, aby poslal někdejšího prezidenta do dvouměsíční vazby, anebo mu v případě propuštění na svobodu vyměřil kauci ve výši jedné miliardy hřiven (asi 757 milionů korun). Obžaloba dále chce pro exprezidenta povinnost nosit elektronický náramek, odebrání jeho pasu a požaduje pro něj zákaz opouštění Kyjeva bez povolení, napsal server Ukrajinska pravda.

V rámci vyšetřování byl Porošenkovi zmrazen majetek a v případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení. Porošenko trvá na své nevině a tvrdí, že jeho prezidentský nástupce Volodymyr Zelenskyj se ho snaží politicky zdiskreditovat, aby odvedl pozornost od četných problémů Ukrajiny. Zelenského administrativa se od vyšetřování distancovala a uvedla, že prokuratura a soudy jsou nezávislé.

Bohatý podnikatel Porošenko byl zvolen do čela prozápadní ukrajinské vlády v roce 2014, když demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Zelenskyj Porošenka porazil ve volbách v roce 2019, když slíbil vypořádat se s korupcí a vlivem oligarchů v zemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video