VIDEO: Zmáčkni ho! Ruští námořníci do ukrajinské lodi vrazili záměrně

  • 1421
Ukrajina ke střetu svých lodí s ruskou pohraniční stráží u Kerčského průlivu zveřejnila záznam, který zachytil konverzaci ruských námořníků těsně před srážkou. Plyne z něj, že Rusové do lodi narazili záměrně.

„Držte se všichni. Ku...! Zmáčkni ho, dobře, zmáčkni ho zprava! Odsud ho dostanu, ku...! Kormidlo dopředu!“ nařizuje jeden z hlasů na videu, které na sociální sítě umístilo ukrajinské ministerstvo vnitra a které sdílela například britská stanice BBC.

Rusové stříleli po našich lodích v Černém moři, tvrdí ukrajinské námořnictvo

Záznam potvrzuje ukrajinskou verzi událostí v Černém střetu, a sice že loď ruské pohraniční stráže do ukrajinského remorkéru narazila úmyslně. 

Poté, co podřízený mluvícího Rusa přijme pokyn, následuje další vlna nadávek a příkazů. „Vlevo pět, vlevo deset, zastav stroj! Zastav stroj! Kormidlo naplno doleva! Zpátky, zpátky! Ku...!“

Rusko naopak tvrdí, že incident záměrně vyvolala Ukrajina kvůli nadcházejícím prezidentským volbám. „Je jasné, že je to provokace, promyšlená ohledně času, místa a formy,“ sdělil agentuře RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin.

Ukrajinci nyní rozhodují, zda vyhlásí výjimečný stav. Ten už podepsal ukrajinský prezident Petro Porošenko a odpoledne jej bude projednávat parlament v Kyjevě.

Střet se u Kerčského průlivu odehrál v neděli. Podle ruské tajné služby FSB ukrajinská plavidla vplula do ruských vod. Ukrajina následně obvinila Rusko z toho, že na její lodě v Černém moři střílelo.

Ruská ombudsmanka podle médií v pondělí informovala ukrajinskou kolegyni, že tři zranění ukrajinští námořníci jsou v nemocnici a jejich životy nejsou v ohrožení.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video