Němečtí policisté pátrají po zloději, který ukradl mumifikovanou ruku z kostela

Němečtí policisté pátrají po zloději, který ukradl mumifikovanou ruku z kostela v Legdenu. | foto: The Local

Kdosi ukradl uťatou ruku křivopřísežníkovu a rozesmutnil německé město

  • 22
V západoněmeckém městě Legden kdosi ukradl ruku. Mumifikovaný kus horní končetiny přitom patřil ke zdejším raritám a měl v dohledné době zamířit na expertizu. Historikové se totiž už léta přou, komu může záhadná ruka patřit.

Ruka byla uchovávána v dřevěné bedně v katolickém kostele sv. Brigity od roku 1907. A právě z tohoto místa zmizela, ač v kostele nebyly nalezeny žádné známky násilného vniknutí.

Místní legendy ruku nazývají jako "ruku křivopřísežníkovu". Byla prý uťata majiteli, který porušil daný slib, a měla sloužit jako odstrašující případ pro kohokoli dalšího, kdo by si s myšlenkou křivé přísahy zahrával. Z historického hlediska je však doložen pouze fakt, že ruku nalezli velice zachovalou během demolice starých hradeb v roce 1905, upozorňuje britský deník The Telegraph.

Pro místní se záhadná ruka stala součástí historie města a její náhlé ztráty proto litují. "Jsme hluboce zarmouceni. Kdo to jen mohl udělat?" ptá se například Alfred Janning z městského kulturního odboru.

Těsně předtím, než byla krádež objevena, podařilo se totiž městu nashromáždit dostatek peněz, aby mohlo podivný artefakt poslat na testy do düsseldorfské univerzity. Zde měli zjistit její stáří a určit, zda patřila muži či ženě.

"Akorát mne požádali o její zaslání," hořekuje Janning. "Teď už je pozdě." Místní policie musí odhalit, kdo by měl zájem ukrást ostatek, za nějž jen těžko něco utrží.

Město Legden na severozápadě Německa

Město Legden na severozápadě Německa


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video