Opoziční kandidát Alejandro Toledo

Opoziční kandidát Alejandro Toledo - Peruánský opoziční kandidát na fukci prezidenta Alejandro Toledo. | foto: Reuters

Údajné volební podvody zneklidňují Peru

- Po čtyřech dnech od voleb naplněných hádkami o jejich regulérnost nakonec úřady oznámily, že vítězem voleb je Alberto Fujimori. O prezidentovi se však rozhodne až ve druhém kole, protože nikdo nezískal nadpoloviční většinu.
Opoziční kandidát na prezidentský úřad Alejandro Toledo v úterý 12. dubna vyhlásil třídenní celostátní "pokojnou mobilizaci" proti "volebním podvodům".

Druhé kolo voleb by se mělo uskutečnit na přelomu května a června.

"Jde o demokratickou vzpouru, kterou ani tanky, ani rakety nemohou udusit, protože nikdo si nemůže koupit vaše svědomí," řekl při vyhlašování "mobilizace" Toledo. Kampaň má vyvrcholit v pátek shromážděním před prezidentským palácem v Limě.

Proti průběhu voleb protestovalo po celé zemi tisíce lidí. V pondělí musela v Limě policie zasáhnout proti demonstrantům slzným plynem. Několik lidí bylo zraněno. Policisté museli rozhánět manifestace i v několika provinčních městech. Zadrženo přitom bylo dvacet lidí. Ve městě Huaraz dav zničil část zařízení rozhlasové stanice Radio Ancash, jejímž majitelem je bývalý člen Fujimoriho vlády a kterou protestující obvinili z provládního postoje. V tiskárně později rozbili jednu z rotaček, které tiskly místní deník Ya.

Opozice chtěla druhé kolo
Opozice byla přesvědčena, že pokud dosavadní prezident Alberto Fujimori, usilující o třetí mandát za sebou, získá potřebných 50 procent plus jeden hlas už v prvním kole, bude to výsledkem podvodu. V úterý mu k tomu po sečtení 90,9 procenta lístků chybělo pouhých 0,21 procenta. Pro Toleda bylo podle těchto oficiálních údajů 40,39 procenta sečtených hlasů.

Předpokládalo se přitom od začátku voleb, že pro zvolení hlavy státu bude druhé kolo nutné. Mezinárodní pozorovatelé prohlásili, že výsledky voleb prohlásí za neplatné, pokud se druhé kolo voleb nebude konat. "V sázce je legitimita příštího prezidenta," varovalo i americké ministerstvo zahraničí.

Podezření Fujimoriho kritiků vzbudilo mimo jiné i to, že Národní volební komise pozdržela první výsledky o dvanáct hodin. Opozice má za to, že tuto dobu vláda využila k manipulaci s volebními lístky.

Už měsíce opoziční kandidáti obviňují Fujimoriho a jeho nejbližšího a tajemného poradce Vladimira Montesina, jinak šéfa vojenské špionáže, že v kampani nelegálně využívali státní fondy, zneužívali vládou kontrolovaná média a vyhrožovali svým oponentům. A minulé týdny vynesly na světlo, že Fujimoriho strana zfalšovala milion podpisů pro jeho registraci jako kandidáta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video