Žena rybaří na ledu u ostrova Sachalin. Ilustrační foto.

Žena rybaří na ledu u ostrova Sachalin. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

U ruského Sachalinu se utrhla kra se stovkami lidí

  • 23
Rozsáhlá několikahodinová operace zaměstnala záchranáře na ruském Dálném východě. Museli dostat do bezpečí 755 lidí, s nimiž se utrhla obří ledová kra. Rybáře se ženami i dětmi odvážely na břeh vrtulníky i lodě, další se podařilo převést po sousedních krách, uvedla agentura Interfax.

Kra se zřejmě vinou nepříznivého počasí odlomila od pobřežního ledu a dala se do pohybu po Ochotském moři. Záchranná operace skončila kolem 17:30 místního času (8:30 SEČ).

"Zachránili jsme 755 lidí, 334 z nich evakuovaly vrtulníky, 121 lodě a tři stovky lidí jsme převedli přes kry, které dosahovaly až ke břehu. Zranění a mrtví nejsou," řekl agentuře Interfax šéf sachalinského oddělení ministerstva pro mimořádné situace Vjačeslav Murnajev.

Zachránění lidé byli v dobrém stavu. Nasedli do aut a vydali se domů. Vrtulník Mi-8 ruské pobřežní stráže prohledává celou oblast a kontroluje, zda někde nezůstali trosečníci. Situace v Mordvinově zálivu na jihovýchodě Sachalinu se zhoršuje, odlamují se další kry a sílí vítr.

Záchranáři v těchto končinách musejí pro rybáře na driftujících krách vyjíždět poměrně často. Loni v únoru bylo v obdobné situaci na takřka stejném místě evakuováno 412 lidí. Záchranná operace přitom není levná záležitost, ta loňská stála asi 3,5 milionu korun.

Za posledních deset let bylo při přibližně čtyřech desítkách podobných akcí zachráněno v oblasti přes dva tisíce lidí, uvádí ČTK.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video