Řidič vezl tygry přes EU v otřesných podmínkách, zadrželi ho až Bělorusové

  • 59
Na polsko-běloruské hranici celníci zadrželi řidiče nákladního vozu, který se bez potřebných veterinárních dokladů pokoušel opustit hranice Evropské unie s deseti tygry. Zvířata byla ve velmi špatném stavu, jedno z nich již zemřelo. Řidič měl původně namířeno do cirkusu v Rusku. O tygry se teď stará zoo v polské Poznani.

Nákladní vůz vyjel podle agentury Reuters z Říma. Tygři za sebou měli téměř 2000 kilometrů dlouhou cestu  zavření v klecích a ve značně nevyhovujících podmínkách. Podle polských médiích měl řidič původně namířeno do cirkusu v ruském Dagestánu. 

Na hranice s Běloruskem dorazili již minulou neděli a až do středy byl nákladní vůz zadržován na hranici u obce Koroszczyn.

Řidič se zvířaty projel bez povšimnutí několika evropskými zeměmi, zastavili ho až běloruští celníci. Ti ho odmítli odmítli vpustit do země, protože u sebe neměl potřebné veterinární dokumenty.

Zvířata zůstala na hranicích až do středy, kdy si je vyzvedli zaměstnanci zoologické zahrady v polské Poznani. Když přijeli na místo, byli zděšeni z toho, v jaké stavu se šelmy nacházely.

„Scéna připomínala noční můru. Tygři měli exkrementy přilepené k srsti a byli hladoví a unavení. Podle našeho veterináře byl jejich stav otřesný,“ napsala zoo na své facebookové stránce. Jeden z tygrů také v úterý zemřel, nejspíše uhynul kvůli problémům s žaludkem.

Tygři museli absolvoval ještě další několik set kilometrů dlouhou cestu do Poznaně, která se nachází na západě Polska. Policie případ vyšetřuje a patrně bude kvalifikován jako týrání zvířat.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video