Medvěd grizzly napadl v aljašském parku člověka. Ilustrační foto

Medvěd grizzly napadl v aljašském parku člověka. Ilustrační foto | foto: AP

Američan fotil grizzlyho v národním parku, medvěd ho napadl a sežral

  • 224
Téměř padesátiletý Američan nepřežil výlet do aljašského národního parku Denali. Osudným se mu stalo setkání s medvědem grizzlym. Ten ho podle vyšetřovatelů napadl a poté ho chtěl sežrat. Návštěvníci parku našli pouze zkrvavené oblečení a jeho ostatky. Za téměř stoletou historii parku se něco takového stalo poprvé.

Richard White ze San Diega vyrazil v pátek odpoledne na výlet do národního parku Denali na Aljašce. Při procházce podél řeky Toklat uviděl necelých padesát metrů vzdáleného medvěda grizzlyho, jak se pase na svahu.

Začal zvíře fotit. "Právě snímky z fotoaparátu byly jednou z indicií, podle níž jsme poznali, že smrt devětačtyřicetiletého turisty má na svědomí právě medvěd," uvedl policejní komisař Paul Anderson pro The Daily Telegraph.

Návštěvníci parku kontaktovali personál, když objevili krev, fotoaparát a kusy oblečení. Při pátrání v helikoptéře pak vyšetřovatelé našli Whiteovy ostatky na místě, kde si medvěd obvykle skladuje zásoby potravy.

Proč zvíře na člověka zaútočilo, nedokážou pracovníci parku ani vyšetřovatelé vysvětlit. "Na snímcích grizzly působí mírumilovně, nejedná nijak agresivně," sdělil Anderson. Odborníci ještě zanalyzovali obsah medvědova žaludku a v sobotu večer definitivně potvrdili, že turistu opravdu zabil medvěd grizzly.

"Za téměř stoletou historii parku se nic takového nestalo. Domnívám se, že tomu velmi napomohla pravidla pro chování návštěvníků v přírodě. Vydali jsme je v sedmdesátých letech, abychom co nejvíce zamezili konfliktům mezi zvířaty a návštěvníky," doplnil Anderson.

Národní park Denali leží 420 kilometrů od města Anchorage. Na ploše 2 a půl milionu hektarů žijí medvědi, vlci, sobi, losi a další zvířata.

Národní park Denali na Aljašce

Národní park Denali na Aljašce


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video