Hasiči už dostali ničivý požár až na výjimky pod kontrolu. | foto: Reuters

Turečtí hasiči mají požár na jihu země částečně pod kontrolou

  • 1
Tureckým hasičům se během dne podařilo dostat zčásti pod kontrolu ničivý požár, který od čtvrtka sužuje turisticky atraktivní oblast Antalya na jihu země. Oheň zničil přes 10 tisíc hektarů lesa, evakuováno bylo několik vesnic. Podle turecké NTV si také vyžádal jeden lidský život. Dva občany úřady pohřešují.

"Požár máme až na výjimky pod kontrolou," informoval novináře turecký ministr životního prostředí Veysel Eroglu poté, co sám nad postiženou oblastí proletěl vrtulníkem.

Podle něj nyní hoří už jen na třech místech, a i ta se brzy podaří dostat pod kontrolu. Práci hasičům komplikuje silný vítr, hustý dým a extrémní sucho.

Při hašení pomáhalo více než 1 300 lidí, v oblasti zasahovalo přes deset hasicích helikoptér. Oheň zničil na šedesát domů a ohrožoval také historická místa, jako například starověký řecký amfiteátr ve městě Aspendos.

Podle úřadů je příčinou požáru jiskra z drátů vysokého napětí, které potrhal silný vítr. Mluvčí místní lesní správy Mustafa Kurtulmusu označil oheň za největší v historii Antalye, pokud jde o zasaženou oblast a škody. "Celý život se zabývám požáry, ale něco takového jsem ještě neviděl. Můžu jen říci, že zažíváme pravou katastrofu," uvedl.

V provincii Antalya jsou četné památky z dob řecké civilizace a ročně ji navštíví na sedm milionů turistů. České turistické kanceláře označují Turecko jako letošní hit sezony. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamury ale nejsou čeští turisté ohroženi.

Požáry jsou v Turecku stejně jako v dalších jižních zemích v létě, kdy bývá velké sucho a vedro, častým jevem. Loni muselo být kvůli ohni evakuováno několik vesnic, ale také hotelů a letních rezidencí, kde trávilo dovolenou mnoho zahraničních turistů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video