Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Kahramanmarasu (8. února 2023)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Kahramanmarasu (8. února 2023) | foto: Reuters

Stavební amnestie, pak otřesy. Erdogan neposlechl varování, že zemřou tisíce

  • 145
Na sociálních sítích koluje video z roku 2019, na němž se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před tehdejšími místními volbami chlubí tím, že takzvanými stavebními amnestiemi „vyřešil problém“ více než stovky tisíc obyvatel provincie Kahramanmaraş.

Právě tato oblast je jednou z nejhůře postižených zemětřesením, při němž se před týdnem zřítilo či bylo vážně poškozeno podle dosavadních údajů na 25 000 budov. Informoval o tom opoziční portál Duvar.

„Vyřešili jsme problém 144 556 obyvatel Kahramanmaraşe (stavební) amnestií,“ hlásal na mítinku před místními volbami v roce 2019 Erdogan. Podle Duvaru se tehdy podobně chlubil i v provinciích Malatya a Hatay. I tyto provincie byly nyní zemětřesením výrazně postiženy. Turecké „stavební amnestie“ znamenají, že místní úřady povolí pokračovat ve výstavbě domů po zaplacení pokuty, navzdory tomu, že na ní naleznou nedostatky.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii

Záchranáři odnášejí tělo mrtvého na místě zřícené budovy. (18. února 2023)

Urbanista z vedení města Istanbul Bugra Gökçe minulý týden na Twitteru napsal, že v deseti provinciích, které 6. února zasáhlo zemětřesení, dostalo před minulými prezidentskými a parlamentními volbami v roce 2018 stavební „amnestii“ téměř 300 000 budov. V celém Turecku to podle něj bylo 3,1 milionu budov.

Portál Duvar v neděli napsal, že Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) plánovala další stavební amnestii i před letošními parlamentními a prezidentskými volbami, které se mají konat v polovině května. Minulý týden se ale už v médiích objevily zprávy, že volby by mohly být kvůli zemětřesení posunuty. Mnozí obyvatelé postižené oblasti kritizují vládu za nedostatečnou a pomalou pomoc.

Zemětřesení má 11 tisíc obětí. Stále nacházejí živé, Erdogan připustil chyby

Podle portálu Duvar také už v roce 2020 akademik Ali Utku Şahin z hatayské univerzity ve své zprávě varoval, že v případě zemětřesení o síle 7,5 stupně hrozí v provincii Hatay zřícení 52 133 domů a smrt asi 30 000 lidí. Rovněž úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) v roce 2020 upozornil, že v provincii Kahramanmaraş hrozí vážné nebezpečí v případě zemětřesení. AFAD tehdy vyzval k okamžité evakuaci obyvatel z některých budov v „nebezpečných zónách“.

O víkendu turecký viceprezident Fuat Oktay oznámil, že byly vydány zatykače už na 113 lidí, kteří jsou podezřelí, že svým chováním přispěli ke zřícení některých budov v důsledku zemětřesení.

Otřesy o síle 7,8 stupně, které nad ránem 6. února postihly pohraniční oblast Turecka a Sýrii, si podle pondělních zpráv vyžádaly jen v Turecku na 31 640 obětí a přes 80 000 zraněných. Na 4 500 lidí podle dosavadních informací zemřelo kvůli zemětřesení na severozápadě Sýrie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video