Proturecké milice v severosyrském Afrínu (20. února 2018)

Proturecké milice v severosyrském Afrínu (20. února 2018) | foto: Reuters

Při bojích v Afrínu zahynulo nejméně osm tureckých vojáků

  • 86
Nejméně osm tureckých vojáků ve čtvrtek zahynulo a dalších 13 utrpělo zranění v bojích v severosyrské oblasti Afrín. S odkazem na oznámení turecké armády o tom informovala agentura Reuters. Zraněné vojáky v kritickém stavu převezli vrtulníkem do péče lékařů.

Turecko zahájilo v lednu na severu Sýrie operaci s cílem vytlačit z regionu syrské kurdské milice YPG. Ankara tvrdí, že jsou tyto milice napojeny na kurdské separatisty v Turecku, které turecká vláda považuje za teroristy. Podle tureckých médií obsadila turecká armáda od zahájení bojů v oblasti 115 "strategických bodů“ a 87 vesnic.

Na konci února do Afrínu na pomoc Kurdům vyrazili spojenci syrské armády, kteří mají podle syrské agentury SANA pomoci kurdským milicím v boji proti turecké agresi. S Turky se provládní jednotky střetly ihned po svém příjezdu do Afrínu, kdy se ocitly pod tureckou palbou. Brzy nato začali Turci ostřelovat celé město a donutili tak novináře. kteří kryli událost, aby se dali na útěk.

„Nechceme vystavit nebezpečí své vojáky a bereme ohled na civilisty, takže se může zdát, že postupujeme pomalu. Nikdo ale nesmí zapomenout: nevstoupili jsme tam, abychom zničili a spálili, co uvidíme. Chceme vytvořit bezpečné prostředí, v němž budou moci žít stovky tisíc (Syřanů), kteří teď žijí u nás, protože uprchli před občanskou válkou v Sýrii,“ vysvětloval Erdogan dosavadní postup turecké armády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video