Turci vyrazili proti separatistům ze Strany kurdských pracujících, kteří operují u iráckých hranic.

Turci vyrazili proti separatistům ze Strany kurdských pracujících, kteří operují u iráckých hranic. | foto: Reuters

Turecko poslalo na kurdské rebely v Iráku tisíce vojáků

  • 60
Turecké pozemní jednotky vpadly ve čtvrtek večer do severního Iráku. Deset tisíc vojáků dostalo za úkol zpacifikovat kurdské rebely, kteří mají v oblasti své základny. Pěchotu podporuje letectvo, oznámilo velení armády. Akce má trvat patnáct dní.

Pozemní ofenzivě předcházelo bombardování údajných základen Strany kurdských pracujících (PKK) v neobydlených horských oblastech severního Iráku.

Původní zprávy z generálního štábu turecké armády hovořily o tom, že se mají vojáci vrátit domů, jakmile splní úkol. Vojenské zdroje později oznámily, že akce potrvá patnáct dní.

Irácký ministr zahraničí vojenský průnik popřel, ale přiznal rostoucí napětí na irácko-turecké hranici. Podle něj pohyb Turků za hraniční linií dosud nebyl zaznamenán.

Přiznal ale, že se ofenzivu pokoušeli zahájit ve čtvrtek večer. Podařilo se tomu prý zabránit, protože v Iráku mají právo působit "výhradně jenom jako pozorovatelé". "Nebyly žádné střety, vyřešilo se to bez násilí," dodal ministr.

Turci: Máme na útok právo
Zástupce tajemníka americké ministryně zahraničí Matthew Bryza označil informaci o turecké pozemní operaci za nijak dobrou zprávu. Připomenul, že USA od loňského listopadu poskytují Turecku zpravodajské informace o pozicích PKK v severním Iráku.

Mluvčí americké armády v Bagdádu Gregory Smith řekl, že americké vojsko má zprávu, že jde o omezenou operaci, jejímž cílem jsou výhradně povstalci. "Turecko se zaručilo, že učiní maximum pro to, aby se vyhnulo civilním obětem nebo škodám na infrastruktuře," řekl.

Turecké tanky na cestě u jihovýchodního města Silopi nedaleko hranic s Irákem (22. únor 2008).Turecko tvrdí, že mu mezinárodní zákony dávají právo zasáhnout proti bojovníkům PKK ukrývajícím se v Iráku. Irácká vláda trvale zdůrazňuje, že se konflikt musí řešit diplomatickou cestou.

Rozhodnutí Ankary vypořádat se s povstalci přispívá k napětí v severoiráckém pohraničí. Turecká armáda loni k hranici přesunula silný kontingent a od poloviny prosince útočí na PKK v Iráku. Ve čtvrtek dopoledne bomby a granáty dopadaly na horskou, málo obydlenou oblast severně do Irbílu, ale žádné zprávy neupřesnily, zda došlo k zásahům kurdských základen.

Podle Ankary v této oblasti působí čtyři tisíce členů organizace PKK, která je na seznamu teroristických organizací Spojených států i Evropské unie. Boj Kurdů usilujících o vlastní stát na jihovýchodě Turecka si od roku 1984 vyžádal životy téměř čtyřiceti tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video