Turečtí vojáci na patrole na hranicích se Sýrií (30. září 2014).

Turečtí vojáci na patrole na hranicích se Sýrií (30. září 2014). | foto: AP

Turecko se připravuje na Sýrii bez amerických vojáků, vyšle tam posily

  • 207
Turecko posílá další vojáky a zbraně k syrské hranici. Připravuje se tak na možnou ofenzivu po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie, uvedla agentura AFP s odkazem na turecká média. Do oblasti už dříve zamířily zejména automobily naložené těžkou technikou a zbraněmi.

Americký prezident Donald Trump a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se v neděli dohodli na koordinaci aktivit v souvislosti s odchodem amerických vojenských jednotek ze Sýrie

Erdogan je za rohem, míní Trump. Vojáky začne ze Sýrie stahovat za pár týdnů

Trump na Twitteru napsal, že měl s Erdoganem „dlouhý a produktivní“ telefonát, ve kterém diskutovali mimo jiné o „pomalém a vysoce koordinovaném“ stahování amerických jednotek ze Sýrie. 

Své pozice v oblasti okolo města Manbidž na severu Sýrie posílily i Tureckem podporované syrské síly, uvedl v pondělí mluvčí povstalců. „Včera jednotky Syrské národní armády mířily směrem k frontě u Manbidže a předběžně zaujaly pozice v přípravě na bitvu,“ řekl agentuře Reuters mluvčí hlavní povstalecké skupiny podporované Tureckem, která v oblasti operuje. 

Americké jednotky však v Manbidži stále zůstávají a Turky podporované povstalecké síly nemají v plánu nijak postupovat, dokud se Američané z oblasti nestáhnou, dodal mluvčí.

Ankara a Washington se dohodly v červnu, že se kurdské milice, které se podílely na osvobození Manbidže od Islámského státu v roce 2016, z města stáhnou. Od 1. listopadu pak začaly ve městě působit společné americko-turecké hlídky. Ty měly snížit pravděpodobnost nepřátelských akcí mezi jednotlivými skupinami, které v regionu působí.

Turci překročili Eufrat a ostřelují Kurdy v Kobani. USA stojí mezi spojenci

Ústřední silou dosud podporovanou Spojenými státy bojující proti Islámskému státu v Sýrii je koalice SDF, v jejichž čele stojí kurdská milice YPG. Za pomoci amerického letectva a speciálních jednotek se jim podařilo osvobodit od džihádistů rozsáhlá území. Ankara však kurdské bojovníky považuje za teroristy a tvrdí o nich, že jsou prodlouženou rukou hnutí PKK (Kurdská strana pracujících), které v jihovýchodním Turecku vede po desetiletí ozbrojený boj proti vládě.

Kurdové tvrdí, že po odchodu Američanů bude následovat protikurdská turecká ofenziva, která odčerpá jejich síly z boje proti Islámskému státu. Pohrozili také, že nebudou schopni dál střežit stovky zadržených bojovníků IS a jejich rodiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video