Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Desítky lidí se v Turecku otrávily nelegálně vyráběným alkoholem

  • 16
Už nejméně 41 lidí zemřelo v Turecku v předchozích dnech v důsledku otravy nelegálně vyráběným alkoholem. Policie kvůli tomu tento týden provedla rozsáhlou razii v různých provinciích země. Při ní zatkla téměř sto podezřelých z výroby a prodeje nebezpečného alkoholu. Zadržela také tisíce litrů lihovin.

V Istanbulu zemřelo na otravu metylalkoholem 22 lidí a dalších 16 je v nemocnicích ve vážném stavu, oznámil v pátek úřad tamního guvernéra. Polovina obětí a pět z hospitalizovaných jsou cizinci, jejichž národnost však úřad nesdělil. Další oběti jsou z různých provincií země.

Turecko drtí inflace přes 21 procent, prodejci nestíhají měnit cenovky

Nelegální výrobny našla policie i v oblastech oblíbených turistických letovisek na břehu Středozemního moře Marmaris, Bodrum a Fethiye. Informoval o tom deník Hürriyet.

Ceny alkoholu se v Turecku výrazně zvyšují, v poslední době kvůli vysoké a stále rostoucí inflaci, která žene nahoru i ceny ostatních nápojů a potravin.

Otrava nelegálně vyráběným alkoholem, při němž je použit levnější metylalkohol místo ethanolu, nemusí končit smrtí, ale může způsobit mimo jiné oslepnutí či jiné vážné poškození zdraví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video