Do jihošpanělského přístavu u města Algeciras v pátek ráno dorazila loď...

Do jihošpanělského přístavu u města Algeciras v pátek ráno dorazila loď nevládní organizace Open Arms s více než třemi stovkami migrantů. Na lodi je 139 nezletilých a 70 žen (28.12.2018). | foto: AP

U Tuniska se potopila loď s 86 migranty, skoro všichni jsou nezvěstní

  • 251
U Tuniska se v pondělí večer potopila loď s 86 migranty. Záchranářům se ve středu na místě nehody podařilo vylovit čtyři přeživší, jeden z nich však následně zemřel v nemocnici. Ostatní jsou nezvěstní. S odkazem na místní Červený půlměsíc a agentury zabývající se migrací o tom informovala zahraniční média.

Zachránění afričtí migranti podle nejmenovaného vládního zdroje také tvrdí, že několik desítek lidí se utopilo, informaci však zatím úřady ani IOM (Mezinárodní organizace pro migraci) nepotvrdily.

Loď podle přeživších vyplula z libyjského přístavu Zuára nedaleko hranic s Tuniskem a potopila se nedaleko přístavu Zarzis na jihu země.

Letos v květnu v mezinárodních vodách u tuniského pobřeží utonulo nejméně 65 migrantů poté, co se s nimi převrhl člun.  Plavidlo rovněž vyplulo ze Zuáry a potopilo se 74 kilometrů od tuniského přístavu Sfax, který leží zhruba 240 kilometrů jižně od metropole Tunis.

Právě kvůli opakování těchto neštěstí nevládní organizace zdůvodňují, proč zachraňují migranty na moři.

Tuniské úřady rovněž před asi dvěma týdny povolily skupině více než 70 uprchlíků vystoupit z egyptské lodi, která je zachránila na moři a čekala u Zarsisu s uprchlíky tři týdny. Na lodi bylo 64 Bangladéšanů, devět Egypťanů, a po jednom občanovi z Maroka a Súdánu. Podle Reuters byli všichni deportování až na Súdánce, který požádal o azyl v Tunisku.

Ze západního pobřeží Libye vyráží většina migrantů, kteří se snaží dostat z Afriky do Evropy s pomocí pašeráků lidí. Jejich počet však v poslední době klesl díky snaze Itálie narušit sítě převaděčů a její podpoře libyjské pohraniční stráže, píše Reuters.

Ačkoli pokračující boje v Libyi ztížily pašerákům jejich činnost, činitelé mezinárodních humanitárních organizací varují, že kvůli násilnostem v zemi zřejmě bude do Evropy utíkat stále více lidí.

V posledních dnech světová média také ostře sledují případ německé kapitánky lodi Sea-Watch 3 Caroly Racketeové, která minulý týden navzdory zákazu vplula do italského přístavu u ostrovu Lampedusa a přepravila tam 40 migrantů. Italský soud ženu v úterý nařídil propustil z domácího vězení.

Jedenatřicetiletá kapitánka je však nadále vyšetřována kvůli napomáhání nelegální migraci. Kde se Racketeová nachází je tajemstvím, protože jí podle mluvčí německé neziskové organizace Sea-Watch opakovaně vyhrožovali. Její vyhoštění ze země italská prokuratura odkládá do 9. července, protože ji chce ještě znovu vyslechnout. 

Jak se pašují migranti? Nenápadnou rybářskou lodí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video