Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poskytl prostor válečnému zločinci, Putin mu dal přednášku, kritizují Carlsona

  11:52
Zatímco seriózní média, odborníci a někteří politici odsuzují rozhovor amerického moderátora Tuckera Carlsona s ruským diktátorem Vladimirem Putinem jako nezvládnutý, konzervativci ho oslavují. Ukrajinci pak upozorňují, že Carlson dal neomezený prostor válečnému zločinci, který „nedostudovanému“ Američanovi alespoň poskytl dějepisnou přednášku, byť nepravdivou.

„Ohledně rozhovoru Tuckera Carlsona s Putinem. Jak jsem říkal už dřív, Putinovým hlavním vzkazem je ‚Rusko chce mír, ale Ukrajina a Západ ne‘. Nezapomínejme, že ten rozhovor cílil stejně tak na ruské publikum jako na to západní (Tuckerův příjezd do Moskvy se v ruských médiích vysílal víc než Putinova veřejná vystoupení),“ píše bývalý poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko.

Pokračuje s tím, že „Putin před ‚volbami‘ potřeboval svému domácímu publiku ukázat, že je Rusko stále silné a nechce nic jiného než mír“. „Jen kdyby nebylo toho zlého Západu. Rusové si měli připomenout, že jejich vůdce je mocný, rozhodný a dělá všechno správně. A vnějšímu publiku se řeklo, že porážka Ruska je nemožná, takže by bylo lepší začít vyjednávat,“ míní.

Zdůrazňuje, že Carlson interview udělal s válečným zločincem, na nějž je vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu. „Tento válečný zločinec vyvolal nevyprovokovanou genocidální válku v jiné svrchované zemi. Na vše, co říká, bychom měli pohlížet přes brýle reality. Skutečná tvář Putina, co dělá a co chce udělat s celou Ukrajinou, je na videu, které přikládám. Toto je pravda, toto jsou fakta,“ dodává s odkazem na záběry z válkou zničené Avdijivky.

„Byla to Putinova přednáška, od Tuckera Carlsona nepřišla žádná reakce. Putin obviňuje Polsko ze spolupráce s Hitlerem. Příklad ruské manipulace. To je jeden z důvodů, proč byste neměli mluvit s diktátory,“ upozorňuje pak polský novinář Paweł Żuchowski. Dvě hodiny Putinova výkladu navíc obsahovaly mnohem víc historických nesmyslů.

Americký politolog a někdejší velvyslanec Spojených států v Rusku Michael McFaul zase komentuje Putinovo prohlášení, že Rusko nemá územní nároky na Polsko, Lotyšsko ani další země v Evropě. „Putin to samé říkal v roce 2008 o Krymu. Těsně poté, co napadl Gruzii,“ tweetuje. Ostatně i o Ukrajině ruský diktátor před dvěma lety říkal, že se žádné invaze nemusí bát.

Rozhovor amerického moderátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě (8. února 2024)

Ukrajinský portál Kyiv Post také hodnotí, jak nekonfrontačně moderátor rozhovor vedl. „Tucker Carlson dává autokratovi prostor k úvahám o své invazi na Ukrajinu a dlouhému pojednání o slovanských dějinách, počínaje, přirozeně, Kyjevskou Rusí. (...) Carlson, který označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za ‚pasáka‘ a ‚komedianta, který se stal oligarchou‘, za ‚zpoceného a krysího‘, se netají tím, vůči komu je v konfliktu loajální,“ píše.

„Rozhovor začal otázkou, proč se Rusko cítilo ohroženo Západem a rozhodlo se napadnout Ukrajinu, na což Putin odpověděl: ‚Vedeme tady talkshow, nebo vážný rozhovor?‘ Zatímco Carlson se Putinovu ostrovtipu žoviálně zasmál, divákům nezbývalo, než přemýšlet o tom samém ve chvíli, kdy měl ruský prezident dvě hodiny na to, aby volně a téměř bez námitek hovořil,“ komentuje.

Je nemožné na Ukrajině prohrát, Polsko či Lotyšsko nás nezajímá, řekl Putin

„Čtyřiapadesátiletý Američan, kterého v mládí vyhodili ze švýcarské internátní školy a který nikdy nedokončil studia na vysoké škole v Connecticutu, alespoň dostal od bývalého člena KGB bezplatnou třicetiminutovou přednášku o ruských, polských a ukrajinských dějinách, pokrývající celá staletí, od varjažského vedení Kyjeva v roce 900 přes mongolský vpád do východní Evropy ve 14. století až po počátky zahraniční politiky Sovětského svazu,“ glosuje také portál s tím, že jedinou těžkou otázkou byla ta na vězněného amerického novináře Evana Gershkoviche. Toho Putin označil za špeha.

Uznávaná americká novinářka Clarissa Wardová, která coby reportérka působila například v Afghánistánu, pak interview označila za „Putinovu platformu“. „Už od začátku bylo jasné, že to Carlson nemá pod kontrolou,“ poznamenala.

Carlson za rozhovor s Putinem čelí kritice médií. Zuří i ruští emigranti

Mezi americkými konzervativci na pravici si ovšem rozhovor našel mnohé fanoušky. Komentátor Ben Shapiro například Carlsona pochválil za „fascinující“ rozhovor. „Odvedl skvělou práci,“ míní.

„Tucker Carlson byl celé dny očerňován. Seriózní média jsou na něj spolu s demokratickým establishmentem naštvaná jen proto, že dělal svou práci. Američané zvládnou rozhovory, které je vedou k zamyšlení. Zvládneme nebezpečné myšlenky nebo opačné názory, které nezapadají do narativu mainstreamových médií. Dovolte nám samostatně se rozhodnout,“ píše pak na síti X nezávislý kandidát na amerického prezidenta Robert F. Kennedy.

V samotném Rusku se k ostře sledovanému představení vyjádřil třeba exprezident Dmitrij Medveděv. „Ruský prezident důkladně a podrobně vysvětlil západnímu světu, proč žádná Ukrajina nebyla, není a nebude. Tucker Carlson neustoupil ani nezaváhal,“ pochválil takzvaného novináře.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...