Od inaugurace se po celých Spojených státech každý den odehrávají desítky...

Od inaugurace se po celých Spojených státech každý den odehrávají desítky protestů. Do ulic proudí odpůrci i zastánci Donalda Trumpa. | foto: AP

Trump ustoupil Pekingu. Politiku jedné Číny si zpochybňovat nedovolí

  • 94
Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek poprvé od svého nástupu do úřadu hovořil po telefonu s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle prohlášení Bílého domu ho ujistil, že bude respektovat politiku jedné Číny, ačkoliv ji dříve zpochybnil. Oba si také slíbili vzájemnou návštěvu.

V prosinci Trump vyvolal v Číně pobouření, když přijal telefonát tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení. Šlo o první takový kontakt od konce sedmdesátých let.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostatní země Peking upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

V lednu Trump otevřeně zpochybnil politiku jedné Číny. V rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal prohlásil, že o všem je možné jednat, včetně otázky jedné Číny.

„Prezident Donald Trump na žádost prezidenta Si Ťin-pchinga souhlasil s tím, že bude respektovat politiku jedné Číny. Představitelé Spojených států a Číny hodlají vést diskuse a vyjednávání o různých otázkách vzájemného zájmu,“ uvedl Bílý dům. Poznamenal, že telefonický hovor ve čtvrtek večer místního času v USA (v pátek brzy ráno SEČ) byl dlouhý a přátelský.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video