Donald Trump ve svém prezidentském voze

Donald Trump ve svém prezidentském voze | foto: Profimedia.cz

Trumpův osobní řidič žaluje prezidenta za tisíce nezaplacených hodin

  • 92
Noel Cintron pracoval jako osobní řidič Donalda Trumpa pětadvacet let. Teď si stěžuje, že mu miliardář neplatil přesčasy. Trumpovu organizaci zažaloval za 3 300 hodin přesčasů, které údajně odpracoval za posledních šest let. Kvůli stanovám ve smlouvě nesmí podat žalobu na předcházející období, informovala agentura Bloomberg.

Trump a jeho podnik prý zneužívaly řidiče „v naprosté bezcitnosti, bez jakéhokoliv oprávnění a minimálního smyslu pro laskavost,“ napsal Cintron ve stížnosti.

Bývalý řidič tvrdí, že nastoupit musel každý den v sedm hodin ráno a pracoval až do doby, kdy Trump, jeho rodina ani obchodní partneři nepotřebovali jeho služby. Prací tedy trávil až pětapadesát hodin týdně, přičemž dostával pevnou mzdu 61 700 dolarů v roce 2003, 68 000 dolarů o tři roky později a 75 000 dolarů v roce 2010.

Zvýšení platu v roce 2010 v sobě ale mělo háček. Zaměstnavatel Cintrona prý přiměl, aby se vzdal zdravotního pojištění, což Trumpovi ušetřilo skoro osmnáct tisíc dolarů.

„Bezcitnost a chamtivost prezidenta Trumpa se projevuje tím, že zatímco je údajným miliardářem, ve více než dvanácti letech svému osobnímu řidiči významně nezvýšil plat,“ sdělil Cintron agentuře Bloomberg.

Cintronův právník Larry Hutcher uvedl, že řidiči je nyní 59 let a žije v newyorském Queensu. Pro Trumpovu organizaci začal pracovat asi před třiceti lety a postupem času se stal osobním šoférem nastávajícího prezidenta. Jako osobní řidič pro Trumpa pracoval do té doby, než funkci převzaly tajné služby.

„Panu Cintronovi bylo vždy zaplaceno velkoryse a v souladu se zákonem,“ sdělila Amanda Miller, mluvčí Trumpovy organizace v oficiálním prohlášení. „Jakmile vyjdou na povrch fakta, očekáváme, že nám soud dá za pravdu.“

Kromě neplacených přesčasů si Cintron také stěžuje, že mu Trumpova organizace neposkytla roční výkazy o mzdách, což newyorský zákon vyžaduje. Žalobce podle Hutchera požaduje odškodné ve výši dvou set tisíc dolarů.

Řidičovo obvinění připomíná další, které proti Trumpovi a jeho podnikům vznesli další zaměstnanci či dodavatelé. Mezi žalobci byli v minulých letech například hypoteční makléři a elektrikáři, kteří se s platem nespokojili.

Minulý rok nařídil soud jednomu z Trumpových luxusních golfových rezortů na Floridě zaplatit asi 32 000 dolarů (přes 700 000 korun) dodavatelské společnosti. Ta prý nedostala zaplaceno za barvu, která byla použita na zkrášlení pozemku.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video