Syrští vojáci vtrhli v honbě za povstalci na území Libanonu. Ilustrační foto

Syrští vojáci vtrhli v honbě za povstalci na území Libanonu. Ilustrační foto | foto: AP

Třicet syrských vojáků vpadlo do Libanonu a střetlo se s opozicí

  • 37
Přes třicet syrských vojáků podle zpráv agentury Reuters vtrhlo na území severního Libanonu a střetlo se s opozičními rebely. Syrská vláda přijala mírový plán zmocněnce OSN Kofiho Annana, který má situaci v zemi urovnat.

Vojáci vládnoucího režimu prý během vpádu, který byl cílen na uprchlé odpůrce režimu, demolovali vesnické budovy. "Více než třicet pět syrských vojáků překročilo hranice a začalo likvidovat zdejší domy," popisuje třiašedesátiletý Abú Ahmed. Další svědek britské agentuře popsal, že vojáci na území Libanonu vjeli v obrněných autech a pálili po rebelech těžkými kulomety i granátomety.

Syrská vláda v úterý přijala šestibodový plán zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana, který počítá se zastavením bojů, humanitární pomocí pro jejich oběti, propuštěním politických vězňů a volným pohybem pro novináře.

Hlavní složka syrské opozice Annanův plán na ukončení násilností v Sýrii podpořila, "pokud povede k pádu prezidenta Bašára Asada". Mluvčí Syrské národní rady (SNC) Basma Kudmaniová v Istanbulu prohlásila, že za pokojný přechod od nynějšího stavu považuje opozice pád režimu.

I americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford podle agentury Reuters neuvěří syrskému souhlasu do okamžiku, než ho potvrdí skutky. "Teprve v příštích dnech uvidíme, co vlastně prezident Asad řekl. Zkušenost mi velí vyčkat a nebrat jeho výroky za bernou minci," prohlásil velvyslanec.

Mrtvých je už 9 tisíc, tvrdí OSN

Zpráva přichází v době, kdy se syrský prezident Asad vydal na návštěvu homské čtvrti Babá Amr, která byla v posledním měsíci svědkem nejtužších bojů mezi povstalci a vládními silami (více zde).

Na Sýrii mezitím zvyšuje tlak Turecko. Ankara v pondělí rozhodla uzavřít tureckou ambasádu v Damašku a doporučila všem tureckým občanům, aby nepobývali na území Sýrie. Společnost Turkish Airlines navíc v úterý oznámila, že od neděle zastaví lety do země.

Přes rok trvající nepokoje v Sýrii a jejich potlačování silami režimu v Damašku si podle nejnovějších údajů OSN vyžádaly už na 9 000 mrtvých. Syrská opozice hovoří o 10 000 obětech především z řad civilistů. Damašek viní z nepokojů teroristické živly a nehodlá ustoupit, slibuje však některé reformy. Opozice trvá na odstoupení prezidenta Bašára Asada.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video