Americký milionář Gregory Olsen pobýval na orbitálním komplexu sedm dní. | foto: Reuters

Třetí vesmírný turista se vrátil z ISS na Zemi

  • 6
Dosavadní dvoučlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice se vrátila na Zemi. Rus a Američan byli na ISS od dubna. Spolu s nimi na palubě lodi Sojuz přiletěl i vesmírný turista Gregory Olsen. Ten za týdenní výlet do kosmu zaplatil 20 milionů dolarů.

Sojuz přistál podle plánu v úterý ráno v kazašské stepi. Loď přistála kolem třetí hodiny ráno středoevropského času. Asi čtyřsetkilometrový návrat z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) trval kosmickému plavidlu předpokládané tři a půl hodiny.

Americký milionář Gregory Olsen, který za svůj výlet zaplatil 20 milionů dolarů, pobýval na orbitálním komplexu sedm dní.

Ruský kosmonaut Sergej Krikaljov a jeho americký kolega John Phillips tvořili posádku ISS od letošního dubna. Krikaljov se díky tomuto pobytu stal kosmickým rekordmanem. Na palubě orbitální stanice už strávil celkem 800 dní. Tím překonal kolegu Sergeje Avdějeva, který při třech misích na konci devadesátých let prožil na stanici 748 dní.

Nová dvoučlenná americko-ruská posádka William McArthur a Valerij Tokarev zůstane na ISS šest měsíců. Během nichž podnikne dvě vesmírné procházky, uskuteční řadu vědeckých testů a lékařských měření a bude se věnovat běžné údržbě stanice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video