ilustrační snímek | foto: AP

VIDEO: Pilot kluzáku kroužil kolem tornáda, využil ho jako výtah

  • 12
Američtí meteorologové plesají nad záběry, které nad Oklahomou pořídil pilot kluzáku David Evans. Vzestupný vzdušný proud, kterým se nechával unášet vzhůru, se v jednu chvíli změnil v malé tornádo. Pohotový pilot vše zaznamenal na videu.

David Evans létá na kluzáku už třicet let, nic podobného ale podle svých slov ještě nezažil. V neděli odstartoval z letiště Wiley Post na předměstí Oklahoma City a hned se začal poohlížet po termických stoupavých proudech, které by ho udržely co nejdéle ve vzduchu.

„Najednou jsem uviděl několik jestřábů. A kde jsou jestřábi, tam je vždy i termické proudění. Cítil jsem, že mě to nese vzhůru, tak jsem kroužil s nimi. Stoupal jsem rychlostí sto až dvě stě stop za minutu,“ popsal pilot pro The Washington Post

Proudění zesilovalo  a nakonec se v jeho centru vytvořil kroutící se trychtýř. „Čím dál víc se prodlužoval směrem dolů, ale žádné turbulence jsem nezaznamenal. Prostě jsem kolem toho stále kroužil. Bylo to moc hezké. Vycházelo to z mraků a vypadalo jako krysí ocásek,“ dodal Evans.

Oklahoma sice patří do takzvaného tornádového pásu, ten den však bouřkové počasí nepanovalo. Evans podle všeho natočil takzvané landspot tornado, tedy vír, který vznikl u přehřátého zemského povrchu a postupně prorostl směrem vzhůru. Tedy něco jako silný rarášek.

Meteorologové odhadují, že síla větru nepřekročila 120 kilometrů v hodině, některým farmářům v okolí Oklahoma City ovšem vír mírně pocuchal pole. Podle meteorologů je ho proto možné klasifikovat jako slabé tornádo.

„Už jsem viděl pár hodně cool záběrů tornád z dronů, ale ještě jsem neslyšel o někom, kdo by v letadle létal těsně kolem trychtýře. Něco takového jsem viděl poprvé v životě,“ uvedl meteorolog Ryan Bunker z National Weather Service.

7. srpna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video