Mirek Topolánek odjel do New Yorku s vicepremiérem Martinem Bursíkem

Mirek Topolánek odjel do New Yorku s vicepremiérem Martinem Bursíkem | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek lobbuje v OSN za místo v Radě bezpečnosti

  • 133
Premiér Mirek Topolánek a ministr životního prostředí Martin Bursík lobbují v americkém New Yorku za zvolení České republiky do Rady bezpečnosti OSN. Topolánek se setkal se generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a večer pořádal recepci pro velvyslance všech členských zemí.

Úterní hlasování o nestálém členství České republiky v Radě bezpečnosti OSN vidí český premiér Mirek Topolánek "velmi optimisticky".

"Nechci předbíhat, ale myslím, že jsme udělali vše pro to, abychom navázali na naše členství (v RB OSN) z roku 1994 a převzali díl odpovědnosti, který nám podle mě náleží nebo o který bychom měli usilovat," řekl českým novinářům v newyorském sídle OSN.

"Máme za sebou stovky jednání na dvoustranné i mnohostranné úrovni, telefonátů a lobingu," dodal podle ČTK.

Valné shromáždění OSN zvolí nestálé členy Rady bezpečnosti už zítra. Deset zemí doplní na dva roky pět stálých členů Rady: USA, Rusko, Velkou Británii, Francii a Čínu.

Den uzavřela recepce pro velvyslance zemí OSN.

Češi nebo Chorvati
Podle českého velvyslance při OSN Martina Palouše může Česko pohlížet na zítřejší volbu se střízlivým optimismem. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg tvrdí to samé: "Máme spoustu nakloněných států, ale neodvážím se říci, že máme vyhráno."

Jediným konkurentem Česka jsou v rámci východoevropské regionální skupiny Chorvati. Podle Palouše lze předpokládat, že Češi získají více hlasů, ale není jisté, že to budou potřebné dvě třetiny. Možné je i opakování volby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video