Nejdražší úleva na světě. V San Francisku otevřeli záchodky za 40 milionů

  • 15
Radnice v americkém San Francisku slavnostně otevřela veřejné toalety v přepočtu za 40 milionů korun. Jde o konec několikaleté ságy, která byla terčem vtipů amerických komiků, napsal deník The New York Times. Na oslavě se zdobil „toaletní stromeček“, podávaly se malé dortíky s čokoládovou polevou ve tvaru hovínka navrchu.

„Úplně mě spláchlo nadšení,“ volal jeden z účastníků akce převlečený za obří roli toaletního papíru s rudým záchodovým zvonem místo čepice a jal se vyprávět vtipy s toaletním námětem, které prý slyšel od svého sedmiletého synovce, popisovala z místa reportérka The New York Times Heather Knightová.

Právě ona jako místní novinářka poprvé před osmi lety začala zpochybňovat, proč na náměstí Noe Valley je odpadní potrubí, ale žádná veřejná toaleta.

Velká záchodová kauza. V San Francisku plánují veřejnou toaletu za desítky milionů

Radnice náměstí postavila v roce 2016 s venkovním posezením, dětským hřištěm i potrubím pro budoucí toaletu. Pro její výstavbu však nezbyly peníze a město uvedlo, že konstrukce bude trvat dva až tři roky, údajně kvůli řadě povolení, které bude třeba získat, včetně jednoho od úřadu pro dohled nad životním prostředním.

Tyto požadavky se společně s vysokými cenami staveb ve městě promítly do konečné ceny 1,7 milionu dolarů, v přepočtu asi 40 milionů korun.

V říjnu 2022, kdy radnice cenu toalety o 14 metrech čtverečních a venkovním umyvadlem poprvé oznámila, se město stalo terčem vtipů napříč Spojenými státy. Při nynější oslavě se ale smáli obyvatelé San Franciska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video