Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | foto: Reuters

Putin oprášil titul Matka-hrdinka. Mezi prvními ho má Kadyrovova žena

  • 137
Ruský prezident Vladimir Putin vydal dekret, kterým poprvé udělil titul Matka-hrdinka. Dostala ho i manželka čečenského vůdce Ramzana Kadyrova Medni, a to za „velké zásluhy o upevnění instituce rodiny“. Titul Matka-hrdinka obnovil prezident Putin letos v srpnu a navazuje na sovětskou tradici tohoto ocenění.

Nárok na titul mají všechny občanky Ruské federace, které přivedly na svět minimálně deset dětí.

Sám Kadyrov se chlubí, že jich má 14. V říjnu oznámil že posílá své tři nezletilé syny bojovat na Ukrajinu. Fotografie a videa o jejich aktivitě se sice dostaly na veřejnost, ale nelze z nich doložit, že ve skutečné bojové akci byli.

„Za velké zásluhy o upevnění instituce rodiny a výchovu dětí uděluji titul Matka-hrdinka Olze Ivanovně Děchtarence a Medni Musajevně Kadyrovové,“ uvádí se v dekretu.

Již dříve ruská média oznámila, že Putin také udělil Řád cti Kadyrovově matce Aimani za aktivní veřejnou činnost. Aimani Nesijevna Kadyrovová vede Regionální veřejnou nadaci Achmada Kadyrova. Její manžel a Kadyrovův otec zemřel před lety při pumovém atentátu poté, co po čečenských válkách začal sloužit Putinovi.

Ani Ramzan Kadyrov nebyl v poslední době ochuzen. Putin ho povýšil na generálplukovníka Rosgvardie. Ruskou národní gardu zformoval Putin před šesti lety. Slouží v ní více než 300 tisíci mužů s cílem udržovat stabilitu Putinova režimu. Působí i v okupovaných částech Ukrajiny, kde v hlubokém zázemí pronásleduje odpůrce okupantů.

Milion rublů a deset dětí

Titul Matka-hrdinka se začal původně udělovat v roce 1944, kdy se Sovětský svaz potýkal s úbytkem obyvatelstva v důsledku války. Po rozpadu SSSR se toto vyznamenání přestalo udělovat. Titul zaručoval vyznamenaným matkám mnoha dětí třeba právo předbíhat ve frontách.

V polovině minulé dekády se dostal do ruského parlamentu návrh zákona, jehož autorky navrhovaly vylepšit demografické trendy titulem i odměnou ve výši pěti milionů rublů, což tehdy v přepočtu činilo 2,2 milionu Kč.

Poroď deset dětí, dostaneš milion. Putin vzkřísil titul Matka hrdinka

O rok dříve ale vláda obdobný návrh odmítla s vysvětlením, že to by bylo pro státní rozpočet příliš nákladné. Neuspěla ani další předloha, i když navrhovatelé argumentovali, že vyplácet milionové odměny zasloužilým matkám vychází stát mnohem laciněji, než financovat dětské domovy a sirotčince.

Desítka chovanců prý za deset let spotřebuje ze státní kasy skoro trojnásobek navrhované odměny pro Matku-hrdinku.

Matka zabitého ruského vojáka byla při přebírání metálu hrdá. Na Putina

Do listopadu 1991, kdy se řád uděloval naposledy, bylo oceněno více než 430 tisíc sovětských žen – a prý i jeden muž, který sám vychoval 12 adoptovaných dětí. Titul ale přečkal v některých středoasijských postsovětských republikách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video