Tisíce lidí v Budapešti obnovily protesty proti premiérovi

  • 3
Deset tisíc lidí vyšlo do ulic Budapešti s opětovným požadavkem na odstoupení premiéra Ference Gyurcsánye. Loni v září a říjnu zažila maďarská metropole rozsáhlé protesty poté, co byla zveřejněna nahrávka, v níž předseda vlády přiznává, že lhal, aby dosáhl svého znovuzvolení.

K pokojné protestní akci před parlamentem, který byl svědkem loňských nepokojů, se připojilo na 30 různých skupin, z nichž některé jsou blízké hlavní opoziční pravicové straně Fidesz a některé patří ke krajní pravici.

Loňské násilné protesty se rozpoutaly poté, co byla 17. září zveřejněna nahrávka, v níž Gyurcsány prohlašuje, že jeho strana "lhala dnem i nocí" o skutečném stavu ekonomiky země, aby zvítězila ve volbách v dubnu 2006.

Podle tiskových agentur lze s blížícím se výročím zveřejnění nahrávky Gyurcsányova přiznání a s výročím vypuknutí protikomunistického povstání 23. října 1956 očekávat další protestní akce.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video