Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 10. 1. 2015 9:28

Teroristické útoky v Paříži

- Ve středu v poledne vnikli útočníci do sídla satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži a zabili 12 lidí. Mezi mrtvými jsou čtyři karikaturisté včetně šéfredaktora Stéphane Charbonniera.
- Policie podezřívá bratry Saida (34) a Chérifa Kouachiovy (32) původem z Alžírska . Úřadům se vzdal i hledaný osmnáctiletý Hamyd Mourad, účast na útoku však odmítá.
- V pátek dopoledne policie podezřelé obklíčila v budově tiskáren v Danmartin-en-Goële 13 kilometrů od letiště Charlese de Gaulla. Měli rukojmého.
- Kolem 17. hodiny policejní komando zaútočilo na tiskárnu a zastřelilo oba podezřelé.
- Na východě Paříže držel útočník rukojmí v židovském obchodě, i tam policie kolem 17. hodiny zasáhla a útočník je mrtvý.
- Podle agentury Reuters v obchodě jsou nejméně čtyři mrtví rukojmí.

11:33
  • Policejní zásah ve francouzském městě Dammartin-en-Goële severně od Paříže (9....

    Policejní zásah ve francouzském městě Dammartin-en-Goële severně od Paříže (9. ledna 2015) / Autor: AP

11:31
Francouzský prezident François Hollande ve svém prohlášení zároveň připustil, že existovaly jisté náznaky o možnosti takovéhoto útoku. Ujistil ale, že v zemi nyní panuje nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření a že se státní složky soustředí na zajištění bezpečnosti obyvatel.
11:26
Francouzský prezident François Hollande ve svém projevu varoval před stigmatizací muslimů kvůli sérii útoků provedených islámskými radikály. Jsou očekávána shormáždění ve francouzské metropoli i dalších městech. „My všichni máme vůli žít společně a odmítat stigmatizace, které vycházejí z podobných událostí. Všichni spoluobčané jsou součástí republiky,“ nechal se slyšet Hollande.
11:17
Francouzská policie požádala média, aby přestala vysílat snímky z protiteroristické operace proti ozbrojencům, kteří se zabarikádovali s rukojmími v dubově tiskárny ve městě Dammartin-en-Goële. Důvod policie neuvedla. Je však velmi pravděpodobné, že se schyluje k finální fázi operace, nebo již začala.
11:15
Snažíme se tyto teroristy zatknout v co nejblížší době. Veškerá opatření nám umožňují jednat velice rychle,“ prohlásil před novináři francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.
11:13
K aktuálně probíhající protiteroristické operaci v industriální zóně Dammartin-en-Goële, kde se v budově tiskárny zabarikádovali ozbrojenci s blíže neznámým počtem rukojmí, uvedl mluvčí francouzské vlády, že se „téměř s jistotou“ jedná o hledané bratry Saida a Chérifa Kouachiovy, kteří útočili v redakci Charlie Hebdo.
11:07
Kromě desítek příslušníků speciálních sil a policie, kteří tiskárnu s teroristy v industriální zóně Dammartin-en-Goële oblíčili, jsou v pohotovosti také týmy zdravotníků. Ozbrojenci mají blíže neupřesněný počet rukojmí, francouzská média hovoří nejpravděpodobněji o čtyřech.
11:01
Od 11 hodin má o aktuální protiteroristické operaci ve městě Dammartin-en-Goële, kde se v budově tiskárny zabarikádovali s blíže neznámým počtem rukojmí bratři Said a Chérif Kouachiovi, jednat na ministerstvu vnitra francouzský prezident François Hollande.
10:51
Tiskárna Création Tendance Découverte, kde se teroristé zabarikádovali s rukojmími, se nachází v industriální zóně na okraji města Dammartin-en-Goële, asi čtyřicet kilometrů severovýchodně od Paříže. Blízko však leží mezinárodní letiště Charlese de Gaulla (Roissy).
09.ledna 2015 v 10:19, příspěvek archivován: 09.ledna 2015 v 10:52

#Dammartin : la prise d'otage se déroule dans l'imprimerie Création Tendance Découverte, dans une zone artisanale. pic.twitter.com/c9ObpzAOTW

10:42
Mezinárodní letiště Charlese de Gaulla (Roissy) podle posledních zpráv zastavilo provoz na dvou ze čtyř ranvejí kvůli probíhající operaci u nedalekého města Dammartin-en-Goële, severovýchodně od Paříže, kde se v tiskárně zabarikádovali teroristé prchající po útoku na redakci Charlie Hebdo.
10:35
Město Dammartin-en-Goële, kde byly dopoledne slyšet výstřely při pronásledování prchajících teroristů, se nachází jen několik kilometrů od mezinárodního pařížského letiště Charlese de Gaulla (Roissy). Podle francouzských médií byly odkloněny lety nad oblastí.
10:32
Silně vyzbrojení teroristé se zabarikádovali v tiskárně Création Tendance Découverte, severovýchodně od Paříže. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že jim policie odřízla únikové cesty, na místě jsou speciální jednotky. Policisté vyzvali místní občany, aby nevycházeli.
10:31
09.ledna 2015 v 10:06, příspěvek archivován: 09.ledna 2015 v 10:32

#Dammartin : un internaute sur place envoie des clichés en direct de la prise d'otage. #CharlieHebdo pic.twitter.com/KjpEwsRLi4

10:26
Policie oblíčila prchající teroristy stíháné za útok na Charlie Hebdo. Podle posledních informací se zabarikádovali v budově tiskárny u města Dammartin-en-Goële, severovýchodně od Paříže. Na místě jsou desítky příslušníků speciálních jednotek, oblast ze vzduchu monitorují vrtulníky.
10:20
Podle nepotvrzených zpráv mají prchající teroristé s sebou čtyři rukojmí.
10:13
Francouzská média informují o tom, že prchající teroristé zabili dopoledne ve městě Dammartin-en-Goële, severovýchodně od Paříže, nejméně dva lidi a dalších asi dvacet zranili. Úřad pařížského prokurátora ale podle agentury Reuters zprávu o mrtvých popřel.
10:05
Francouzský list Le Figaro na Twitteru uvedl, že policie začala s prchajícími teroristy vyjednávat.
10:03
Při dopolední střelbě ve městě Dammartin-en-Goële, severovýchodně od Paříže, zemřel podle nepotvrzených zpráv nejméně jeden člověk a řada dalších byla zraněna. S odkazem na RTL Radio o tom informovala agentura Reuters. Francouzské úřady zatím incident oficiálně nekomentovaly.
10:00
  • Dammartin-en-Goële

    Dammartin-en-Goële / Autor: Přispěvatelé OpenStreetMap.org

10:00
Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve potvrdil probíhající operaci u města Dammartin-en-Goële.
09:57
Francouzská média informují, že dopolední incident se střelbou ve městě Dammartin-en-Goële, severovýchodně od Paříže, mají na svědomí prchající bratři Said a Chérif Kouachiovi, pronásledovaní kvůli útoku na Charlie Hebdo. Mají údajně několik rukojmí a prchají v dalším ukradeném autě po dálnici. Policie je pronásleduje, informují francouzská média. Při pronásledování je slyšet střelba.
09:50
09.ledna 2015 v 09:42, příspěvek archivován: 09.ledna 2015 v 09:52

BREAKING: Gunfire, hostages taken in Dammartin-en-Goële, east of Paris, as police chase suspected #CharlieHedbo attackers

09:45
Americká televizní stanice NBC News uvedla, že při dopoledním incidentu se střelbou ve francouzském městě Dammartin-en-Goële bylo vzato několik lidí jako rukojmí.
09:39
Policie nyní v souvislosti s dopolední střelbou ve francouzském městě Dammartin-en-Goële stíhá po dálnici A2 blíže neupřesněný automobil.
09:31
V pátek dopoledne byla slyšet střelba ve francouzském městě Dammartin-en- Goële, severovýchodně od Paříže, asi 40 kilometrů od oblasti, kde policie pátrá po podezřelých z útoku na Charlie Hebdo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroje. Zdali se jedná o hledané bratry Saida a Chérifa Kouachiovy, není zatím jasné.
09:02
Z 11 lidí, kteří byli zraněni při středečním teroristickém útoku na Charlie Hebdo, zůstávají čtyři ve vážném stavu. Zbývající už byli propuštěni z nemocnice.
08:34
Atentátníci na Charlie Hebdo prý podrobně znali režim redakce, ale ne její přesnou adresu. Redakce byla po loňském stěhování bez označení. Vrazi vešli původně do jiného domu a museli se poptat, kde redakce je. Napsal to dnes v podrobném popisu středečních událostí list Le Monde.
08:31
Francouzský spisovatel Michel Houellebecq po středečním atentátu v pařížské redakci přerušil propagaci své poslední knihy Soumission (Podrobení) a uchýlil se do přírody. Mezi oběťmi střelby je i Houellebecqův přítel, ekonom a sloupkař Bernard Maris. Jeho smrt spisovatele "hluboce zasáhla", řekl agentuře AFP spisovatelův agent.
08:11
Policie pátrá po bratrech v oblasti 80 kilometrů severovýchodně od Paříže. Podle zpravodaje Českého rozhlasu Jana Šmída se skrývají v lesích. Oblast je uzavřená, místní obyvatelé nemají vycházet.
02:31
Po páru vrahů ve Francii pátrá 50 tisíc policistů, 32 tisíc příslušníků četnictva, dalších pět tisíc příslušníků speciální pořádkové sekce četnictva a víc než tisíc vojáků. Dohromady přes 88 tisíc lidí.
02:09
Americký prezident Barack Obama navštívil francouzskou ambasádu ve Washingtonu. Zapsal se tam do kondolenční knihy. "Jakožto spojenci po staletí stojíme svorně s našimi francouzskými bratry, abychom zaručili, že bude vykonána spravedlnost a ochráněn náš způsob života. Jdeme spolu vpřed s vědomím, že teror nemůže ohrozit svobodu a ideály, za nimiž stojíme - ideály, které jsou světlem světa," napsal Obama do knihy. Podle agentury AFP rovněž připsal: "Vive la France!" (Ať žije Francie).
00:00
Pátek 9. ledna
23:28
Starší z útočníků, Said Kouachi, navštívil v roce 2011 Jemen a podstoupil zde výcvik u místních oddílů tzv. al-Káidy na Arabském poloostrově, uvedly podle agentury Reuters americké a evropské zdroje blízké vyšetřování. Radikál strávil v Jemenu několik měsíců. Jemenský činitel obeznámený s vyšetřováním uvedl, že jemenská vláda možnou spojitost prověřuje.
Podle zdrojů agentury Reuters se poté, co se Said vrátil do Francie, oba bratři zjevně zdržovali jakýchkoliv aktivit, které by k nim mohly přitáhnout pozornost bezpečnostních složek.
Podle jednoho ze svědků jeden útočník předtím, než od redakce odjeli autem, vykřikl „řekněte médiím, že tohle je jemenská al-Káida“.
22:37
Podezřelí bratři Said a Chérif Kouachiovi jsou podle některých amerických médií odkazujících se na americké ministerstvo vnitra v databázi teroristů USA a seznamu osob vykázaných z letecké přepravy.
22:01
08.ledna 2015 v 21:13, příspěvek archivován: 08.ledna 2015 v 22:01

Le Conseil de Sécurité observe une minute de silence en hommage aux victimes de #CharlieHebdo #NousSommesCharlie pic.twitter.com/1laiRvd9or

22:01
Rada bezpečnosti OSN zahájila své čtvrteční jednání minutou ticha za oběti středečního teroristického útoku v Paříži.
21:38
Policejní akce v Longpontu podle reportéra Le Figaro končí. Reportér však neví, s jakým výsledkem bezpečnostní síly obec opuštějí.
21:14
Novinář Laurent Léger, který přežil střední útok proti redakci týdeníku Charlie Hebdo, řekl, že si na začátku myslel, že je to vtip. Schoval se pod stolem. “Utekl jsem jejich pozornosti,“řekl Léger. Podle něj jeden z útočníků řekl, aby nezabíjeli ženy. "Viděl jsem hrůzu, ale neuvědomuji si, co se stalo," vzpomíná.
21:09
Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že pátrání po dvou podezřelých bude případně pokračovat celou noc s pomocí pěti vrtulníků.
21:03
Podle novináře Le Monde exploze automobilu ve městě Villejuif nemá žádné zraněné, k místu dorazili policisté během minut, ulice je zaterasena. Není jasné, zda exploze má souvislost s vyšetřováním útoku na týdeník Charlie Hebdo. Podle svědkům tam automobil stál již několik dní.
21:01
08.ledna 2015 v 20:41, příspěvek archivován: 08.ledna 2015 v 21:01

Explosion d'un véhicule à Villejuif @lemondefr @LEXPRESS @LeParisien_75 pic.twitter.com/q6dhDl4V4L

20:57
Na pařížském place de la République se koná setkání na vyjádření solidarity. Podle redaktora Lidových novin Milan Rokose, který je na místě, tam panuje přátelská atmosféra. "Skandují se hesla jako ‚Všichni jsme Charlie‘, ‚Vy jste také Charlie‘ a ‚Svobodu‘,“ popsal atmosféru Rokos. Na místě hovořil s ženou ve středním věku, která pochází z Alžírska a její rodiče jsou muslimové. „Řekla mi, že teroristický útok není problém muslimské komunity, ale spíše problém jednotlivých zločinců,“ popsal Rokos.
20:39
Francouzský ministr kultury Fleur Pellerin oznámil vyčlenění milionu eur, tedy téměř 28 milionů korun, na zajištění chodu týdeníku Charlie Hebdo.
20:28
Uživatelé Twitteru napsali 3,5 milionu zpráv s hastagem #JeSuisCharlie. Na počest policistů, kteří přišli při útoku o život, lidé používají #JeSuisAhmed a #JeSuisPolicier. Na Instagramu se do dnešní 17. hodiny objevilo téměř 650 tisíc fotografií s #JeSuisCharlie.
20:03
Na počest obětí středečního teroristického útoku se ve 20 hodin ponořila do tmy Eiffelova věž.
08.ledna 2015 v 20:01, příspěvek archivován: 08.ledna 2015 v 20:02

@MehdiYanis: #CharlieHebdo La Tour Eiffel sera éteinte ce soir à 20h. #JeSuisCharlie pic.twitter.com/eKteI6NEzE

19:47
Útok na redakci časopisu Charlie Hebdo ocenila severoafrická odnož teroristické sítě al-Káida. Ve svém prohlášení připomněla, že někdejší první muž světového terorismu Usáma bin Ládin rovněž trestal urážky proroka Mohameda.
19:19
Čtyřiatřicetiletého Saïda Kouachiho úřady oficiálně označily za jednoho z pachatelů útoku. Nezaměstnaného muže alžírského původu, který bydlel v Remeši, identifikovaly podle fotografie. Druhým podezřelým je jeho o dva roky mladší bratr. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve potvrdil, že v souvislosti s pátráním skončilo ve vazbě devět lidí.
19:14
Na policii se v souvislosti s pátráním po teroristech obrátilo už 90 svědků, oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Specialisté zároveň už dokončili pitvy všech obětí. Vyšetřovatelé prohlížejí také záznamy z dopravních kamer v Paříži i na dálnicích.
19:19
  • Na pařížské náměstí Republiky i ve čtvrtek dorazily tisíce lidí. Velká část z...

    Na pařížské náměstí Republiky i ve čtvrtek dorazily tisíce lidí. Velká část z nich si přinesla tužku jako symbol svobody slova. Účastníci shromáždění zazpívali francouzskou státní hymnu, náměstím se rozléhal i slogan „Je suis Charlie“ (8. ledna 2015) / Autor: Reuters

18:57
Mezi teroristickým útokem na redakci Charlie Hebdo a čtvrteční střelbou v Montrouge není žádná souvislost. Na tiskové konferenci to oznámil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Při ranní přestřelce na jižním předměstí Paříže zemřela policistka.