Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 10. 1. 2015 9:28

Teroristické útoky v Paříži

- Ve středu v poledne vnikli útočníci do sídla satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži a zabili 12 lidí. Mezi mrtvými jsou čtyři karikaturisté včetně šéfredaktora Stéphane Charbonniera.
- Policie podezřívá bratry Saida (34) a Chérifa Kouachiovy (32) původem z Alžírska . Úřadům se vzdal i hledaný osmnáctiletý Hamyd Mourad, účast na útoku však odmítá.
- V pátek dopoledne policie podezřelé obklíčila v budově tiskáren v Danmartin-en-Goële 13 kilometrů od letiště Charlese de Gaulla. Měli rukojmého.
- Kolem 17. hodiny policejní komando zaútočilo na tiskárnu a zastřelilo oba podezřelé.
- Na východě Paříže držel útočník rukojmí v židovském obchodě, i tam policie kolem 17. hodiny zasáhla a útočník je mrtvý.
- Podle agentury Reuters v obchodě jsou nejméně čtyři mrtví rukojmí.

17:12
Pietní setkání na place de la République.
07.ledna 2015 v 16:57, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 17:11

Un peu avant 17h, à République. #Charlie pic.twitter.com/qaBJmRwpsG

17:10
Pařížský arcibiskup André Vingt-Trois vyjádřil zděšení a hluboký soucit s rodinami a přáteli obětí teroristického útoku v redakci týdeníku Charlie Hebdo. "Odsuzuji tento akt barbarství a volám více než jindy po budování vztahů míru a vzájemného respektu v naší společnosti."
17:03
Vatikán označil útok na magazín známý satirickými výpady proti radikálnímu islámu za "ohavný". Rovněž podle zástupce mluvčího papeže Františka Cira Benedettiniho šlo o útok namířený zároveň proti lidem i proti svobodě tisku.
16:59
Předseda francouzského národního shromáždění Claude Bartolone a lídři všech politických stran vyzvali k "národní jednotě pro obranu svobody ve všech podobách". Uvedli to ve společném prohlášení.
16:50
Pietní akce se budou konat v desítkách francouzských měst, mimo jiné v Lille, Marseille, Nantes či Štrasburku (seznam všech měst najdete zde)
16:40
Minuta ticha v deníku Le Parisien.
07.ledna 2015 v 15:40, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 16:39

Une minute de silence en ce moment au @le_Parisien en solidarité avec les victimes de @Charlie_Hebdo_ pic.twitter.com/mY1d72AamT

16:36
Italský ministr vnitra na středu svolal schůzku protiteroristických odborníků, aby posoudili, zda Itálii také nehrozí nebezpečí útoku. Na "citlivých místech" v Římě byla zpřísněna bezpečnostní opatření, týká se to hlavně redakcí médií, informovala agentura ANSA s odvoláním na bezpečnostní činitele.
16:35
Francouzský novinář Soren Seelow na Twitteru napsal, že na place de la République probíhá malé spontánní shromáždění na podporu magazínu.
07.ledna 2015 v 16:12, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 16:33

Rassemblement spontané à République après l'attaque de Charlie pic.twitter.com/d4XO7enhLz

16:30
Na sociálních sítích uživatelé vyjadřují podporu redakci magazínu Charlie Hebdo prostřednictvím hashtagu #JeSuisCharlie. Pod tímto hashtagem uživatelé napsali již statisíce příspěvků.
07.ledna 2015 v 16:21, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 16:27

Being offended by freedom of speech should never be regarded as a justification for violence. #JeSuisCharlie pic.twitter.com/3Q1B5kQgld

16:22
Bezpečnostní informační služba nemá od svých zdrojů z terénu ani od zahraničních partnerů informaci, podle níž by Česku hrozilo bezprostřední nebezpečí. Mluvčí civilní kontrarozvědky Jan Šubert uvedl, že čeští zpravodajci mají pokyn, aby byli mimořádně pozorní. "I zdánlivě bezvýznamná a nezajímavá událost nebo informace, pokud bude vložena do širšího kontextu, může mít nemalou výpovědní hodnotu," dodal. Kontrarozvědka podle něj také dělá vše pro to, aby věděla, zda na české území vstupuje například radikál, který bojoval v zahraničí, kde získal výcvik a zkušenosti.
16:18
"Odsuzujeme co nejdůrazněji terorismus. Jsme proti všem formám terorismu, bez ohledu na to, odkud a s jakými pohnutkami přicházejí," řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Zároveň upozornil, že není správné spojovat náboženství s terorismem. "Islám jako náboženství míru nelze spojovat s násilím." Apeloval na společný boj proti nárůstu rasismu, xenofobie a islamofobie v Evropě.
16:14
"Jsem velmi šokován útokem v Charlie Hebdo. Vyjadřuji svou nejhlubší solidaritu s Francií," uvedl k útoku šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.
07.ledna 2015 v 13:48, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 16:12

Je suis profondément choqué par l'attaque sur #CharlieHebdo. J'exprime notre plus grande solidarité avec la France http://t.co/FhP0AMYzF0

16:10
„To, co se stalo v Paříži, je nelidský, barbarský útok proti lidem, kteří se nijak nemohli bránit. Je to útok na hodnoty demokracie a důkaz toho, že nebezpečí islámského terorismu nesmíme v Evropě podceňovat. Je jasné, že radikální islám se stává i naším problémem. Jsme součástí Evropské unie a svobodného světa,“ reagoval na teroristický útok v Paříži ministr financí Andrej Babiš.
16:06
Šéf Bílého domu Barack Obama vyjádřil Francouzům svou účast po "hrůzné střelbě" a prohlásil, že Francie i Paříž budou schopny přestát "nenávistné vize těchto zabijáků". Obama zároveň Francii, kterou označil za nejstaršího spojence USA, nabídl americkou pomoc při pronásledování a potrestání zločinců zodpovědných za masakr.
16:03
07.ledna 2015 v 15:55, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 16:03

Car used by gunmen in #CharlieHebdo attack removed by police from road in northern Paris http://t.co/AQAzDDybrM pic.twitter.com/OGr27G6pRQ

16:03
Zástupci Ligy arabských států sdružující více než dvě desítky arabských islámských zemí důrazně odsoudili dnešní čin jako teroristický útok. Vedení prominentní muslimské univerzity Al-Azhar se sídlem v Káhiře, která patří k významným autoritám sunnitského islámu, v prohlášení uvedlo, že "islám odsuzuje veškeré násilí", a vyjádřilo lítost nad útokem, který označilo za "kriminální" čin.
16:00
Francouzská veřejnoprávní televize na Twitteru uvedla, že další obětí střelby je ekonom Bernard Maris. Pracoval pro rozhlasovou stanici France Intern a v časopisu Charlie Hebdo měl vlastnický podíl.
07.ledna 2015 v 14:55, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 15:57

#CHARLIE_HEBDO L'économiste Bernard Maris, actionnaire de "Charlie Hebdo" et chroniqueur de France Inter, est mort. http://t.co/c9dYKGfacx

15:56
Ozbrojence do redakce časopisu Charlie Hebdo vpustila jedna z karikaturistek. „Když jsem šla vyzvednout dceru do školky, přijeli před budovu dva maskovaní lidé. Brutálně nám vyhrožovali, chtěli dovnitř a nahoru do redakce,“ popsala reportérům deníku L’Humanité kreslířka Corinne Reyová.
15:51
  • První čtyři potvrzené oběti teroristického útoku v Paříži. Nahoře jsou zleva...

    První čtyři potvrzené oběti teroristického útoku v Paříži. Nahoře jsou zleva šéfeditor časopisu Stéphane Charbonnier a karikaturista Georges Wolinski, dole kreslíři Bernard Verlhac a Jean Cabut. / Autor: koláž iDNES.cz

15:48
Útočníci podle agentury AFP pár minut po střelbě přepadli jednoho z řidičů v oblasti Pantin na severovýchodním okraji metropole, vůz mu vzali a autem srazili chodce. Podle očitého svědka bylo v prchajících autech dokonce nejméně pět lidí.
15:42
Starostka Paříže Anne Hidalgo v prohlášení zveřejněném na Facebooku odsoudila útok na redakci Charlie Hebdo a na čtvrteční šestou hodinu odpolední svolala pietní pochod přes place de la République.
15:39
Dánský deník Jyllands-Posten, který v minulosti rozpoutal protesty v muslimském světě otištěním karikatur Proroka Mohameda, po útocích v Paříži zvýšil bezpečnostní opatření.
15:36
Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve na tiskové konferenci uvedl, že při útoku bylo zraněno osm lidí, z toho čtyři vážně.
15:32
Útok v redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo byl velmi dobře připravený. Pachatelé byli vycvičení a měli zmapované okolí i ústupové cesty, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz odborník na terorismus Marian Brzybohatý. Celý tým má podle něho více členů, než jsou jen účastníci útoku na (celý rozhovor najdete zde).
15:25
Francouzská policie nasadila do akce 3000 mužů kvůli dopadení uprchlých útočníků. Podle posledních informací by měli být celkem tři.
15:20
Reakce bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho: "Tento útok je národní tragédií, je to ohrožení jednoho z nejvíce ceněných republikánských základů: svobody projevu."
15:09
Francouzský národní svaz novinářů vyzval všechny občany k pietnímu setkání dnes na place de la République v Paříži od 18. hodin, píše Le Monde. Všechny redakce pak budou držet minutu ticha.
15:00
"Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí," uvedl Zeman.
14:59
Prezident Miloš Zeman zaslal svému protějšku Françoisi Hollandovi kondolenční telegram: "S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku na pařížskou redakci týdeníku Charlie Hebdo. Jsem rozhořčen tímto krvavým zločinem, který si dosud vyžádal dvanáct lidských životů a který vnímám jako výpad proti svobodě slova a základním hodnotám, na nichž stojí evropská společnost."
14:55
Zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd: „V okoli Rue Nicolas Appert, kde sídlí Charles Hebdo, je všechno uzavřené.“
07.ledna 2015 v 14:42, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 14:53

pic.twitter.com/JOPHwLmaRD

14:35
Britský premiér David Cameron: "Vraždy v Paříži jsou odporné. Stojíme za francouzským lidem v boji proti terorismu a v obraně svobodného tisku."
14:32
Maskovaní útočníci v černém, kteří ve středu dopoledne vtrhli do redakce francouzského časopisu, po útěku z budovy oslavovali. Jeden ze střelců podle svědků vykřikoval, že pomstili proroka. Do redakce vpadli během dopolední porady, kdy jsou všichni novináři v práci. Mezi oběťmi útoku byli i tito kreslíři - Jean Cabut (publikoval pod pseudonymem Cabu), Stéphane Charbonnier (Charbu) a Georges Wolinski. Více zde
14:26
V den střelby vydala redakce Charlie Hebdo svůj týdeník s obálkou, na které je karikatura spisovatele Michela Houellebecqa. Autorovi právě v tento den vyšla kontroverzní kniha o islamizované Francii. Kniha, která vyvolala polemiku a vášně již před svým uvedením do prodeje, by měla být vydána i v Česku. Více zde
14:23
Německá kancléřka Merkelová prohlásila, že ozbrojenci nezaútočili jen na občany Francie, ale i na svobodu projevu a tisku. "Jsem šokována ze zpráv o zlovolných útocích na redakci týdeníku v Paříži. Chtěla bych vyjádřit Francii naši podporu," uvedla Angela Merkelová.
14:19
07.ledna 2015 v 14:07, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 14:19

Four of the most well know cartoonist of France were killed in the attack in Paris: Cabu, Charb, Tignous and Wolinski pic.twitter.com/j4qE1Zi3xa

14:18
Ministr obrany Stropnický k Francii: "Je to tragédie, ukazuje se, že Islámský stát, respektive islámský fundamentalismus či zneužívání islámu je nebezpečím, které nelze podceňovat. Když se na to podívám z trochu jiného úhlu, lze říci, že terorismus rozhodně nemá smysl pro humor. Humoristický týdeník je něco, co je v Evropě, v našem liberálním demokratickém prostředí, naprosto běžné."
14:17
Americko-britský novinář Jamie Dettmer mluví na svém Twitteru o 13 obětech. Útočníci podle něj mají vojenský výcvik. Před policí ujeli v černém voze, který poté vyměnili za další. Směřovali na předměstí Paříže.
14:11
Podle The Independent útočníci zabili celkem dva policisty a deset novinářů. Karikaturista Laurent Sourisseau (pseudonym Riss) byl zraněn.
13:54
Snímky ukazují nejméně dva maskované muže, kteří střílí na policii.
07.ledna 2015 v 13:51, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 13:55

Disturbing footage shows at least two masked gunmen shooting at police in the streets of Paris http://t.co/6jRqXgPogM pic.twitter.com/SWEzgSxaDW

13:51
07.ledna 2015 v 13:39, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 13:51

Utocnici v Parizi utekli smerem port de Pantin. Vstup do deniku Le Figaro uzavren.

13:45
Týdeník dnes vyšel s obálkou, kde je karikatura spisovatele Houellebecqa související s jeho novou knihou o islamizované Francii.
13:40
Posledním tweetem týdeníku před střelbou byla podle BBC karikatura vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakra Bagdádího.
07.ledna 2015 v 11:28, příspěvek archivován: 07.ledna 2015 v 13:44

Meilleurs vœux, au fait. pic.twitter.com/a2JOhqJZJM

13:37
Úřady po útoku vyhlásily pro celou oblast Paříže nejvyšší protiteroristický pohotovostní stupeň.
13:35
Útok v týdeníku Charlie Hebdo byl bezpochyby teroristickým činem, řekl francouzský prezident François Hollande. Země podle něj v posledních týdnech zmařila několik závažných teroristických útoků.
13:32
Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo se proslavil nesmiřitelností k chování politiků, policie, bankéřů a představitelů církví. Několikrát se dostalo do problémů kvůli otištění karikatur proroka Mohameda, v roce 2011 někdo dokonce vypálil jeho redakci, zřejmě kvůli žertům na účet islámu.
13:30
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, při útoku na pařížské sídlo satirického týdeníku Charlie Hebdo zemřelo nejméně 12 lidí. Do redakce vpadli v půl dvanácté útočníci vyzbrojení kalašnikovy a začali palbu. Nyní stále utíkají. Situaci v hlavním městě Francie pro vás sledujeme online.