Teroristé vyhlásili Evropě válku

  • 623
Skupina islámských radikálů napojená na síť Al-Kajda vyhlásila Evropě "krvavou válku". Teroristé to na webu vysvětlili tím, že už vypršela nabídka příměří, kterou učinil šéf Al-Kajdy bin Ládin. Je to stejná skupina, která se přihlásila i k březnovým útokům v Madridu.

"Dnes jsme vám vyhlásili krvavou válku a útoky proti vám nezastavíme, dokud se nevrátíte na správnou cestu," píše se v prohlášení podepsaném Brigádami mučedníka Abú Háfize Masrího, které bylo zveřejněno na islamistické webové stránce.

Tato skupina se mimo jiné přihlásila k březnovým teroristickým útokům v Madridu, které si vyžádaly téměř 200 obětí. - více zde

Bin Ládin příměří Evropě nabídl na nahrávce, kterou v dubnu odvysílaly arabské televizní stanice. Podmínil na ní ukončení teroristických akcí namířených proti evropským státům tím, že tyto země přestanou zasahovat do muslimských záležitostí. - více zde

Evropští představitelé tehdy návrh odmítli. S teroristy nevyjednáváme, shodli se jednohlasně. - více zde

Nabídka příměří měla trvat tři měsíce od data prohlášení, které bylo zveřejněno v polovině dubna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video