Terorista z Beslanu stanul před soudem

  • 37
Masakr z beslanské školy se dostal před soud. Před tribunálem v jihoruském Vladikavkazu stanul čtyřiadvacetiletý Čečenec. Podle ruských úřadů je jediným z více než třiceti pachatelů, který přežil. Hrozí mu doživotí. Při tragédii v Beslanu zemřelo loni 330 dětí a dospělých.

Obžaloba klade Nur-Pašovi Kulajevovi za vinu mimo jiné vraždu a terorismus. Kulajev přiznal, že se podílel na obsazení školy. Rázně ale odmítl, že by někoho zabil.

Líčení bylo po několika hodinách odročeno na čtvrtek. Jednání přerušilo chování příbuzných beslanských obětí přítomných v jednacím sále. Ti nechtěli poslouchat čtení 105 svazků spojených s vyšetřováním a žádali vysvětlení, koho konkrétně Kulajev zabil.

Někteří dlouhé čtení nevydrželi a udělalo se jim špatně. Lékařskou pomoc potřebovali i lidé, kteří se nedostali do budovy soudu a čekali před ní.

Příbuzným se také nelíbilo chování souzeného. Ten při čtení klimbal v ocelové kleci pro obžalované. Když měl odpovídat na dotazy soudce, mluvil velmi tiše a krátce. Hrozí mu doživotí.

Pozůstalí: Je to jen divadlo
Proces probíhá za přísných bezpečnostních opatření. Soudní budovu v metropoli Severní Osetie střeží stovka policistů. Obžalovaného přivezlo auto rovnou do dvora budovy.

Podle některých pozůstalých je celý proces jen divadlem, které má zakrýt fatální chyby místních úřadů. Příbuzní poukazují například na to, že si teroristé přivezli výbušniny do školy několik dní před samotným útokem. Kritiku si úřady vysloužily i za chaotický zásah bezpečnostních sil.

Souzený Čečenec je podle oficiálních údajů jediným z pachatelů, který přežil. V předvečer soudního procesu se ale objevily domněnky, že přežili i další teroristé.

Skupina asi třiceti teroristů obsadila školu v severoosetském Beslanu loni 1. září. Zadržovali na 1200 rukojmích, velká část z nich byly děti. Po dvou dnech zaútočily na školu ruské síly. Zahynulo 330 rukojmích. - více zde

Nur-Paša Kulajev před soudem ve Vladikavkazu. Je obžalován za podíl na teroristickém útoku ve škole v Beslanu. (17. května 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video