Další americká návštěva na Tchaj-wanu. USA také v moři zahájily cvičení s Koreou

  • 68
Guvernér amerického státu Indiana Eric Holcomb a prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen se v pondělí setkali na společném jednání. Spojené státy a Tchaj-wan jsou podle Jing-wen klíčovými bezpečnostními a ekonomickými spojenci v indicko-pacifické oblasti, kteří by měli držet při sobě. Američané také v pondělí zahájili armádní cvičení společně s vojáky z Jižní Korey.

Holcomb je již třetí významnou návštěvou ze Spojených států na Tchaj-wanu tento měsíc. Jednání vysokých zahraničních představitelů na ostrově vyvolávají hněv Číny, která Tchaj-wan považuje za součást svého území a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Začátkem měsíce přiletěla na Tchaj-wan předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Minulý týden týden pak ostrov navštívila také delegace amerického Kongresu.

Čína na návštěvu Pelosiové odpověděla rozsáhlými vojenskými manévry, během nichž testovala i balistické střely. Na Holcombův přílet zatím Čína nereagovala.

„Tchaj-wan čelí v oblasti Tchajwanského průlivu vojenským hrozbám ze strany Číny. V tomto okamžiku musí demokratičtí spojenci stát při sobě a posilovat spolupráci ve všech sférách,“ prohlásila tchajwanská prezidentka Cchaj.

Na Tchaj-wan dorazila delegace amerického Kongresu, zdrží se dva dny

Holcomb má na ostrově na programu také jednání se zástupci tchajwanských polovodičových firem. Na Tchaj-wanu sídlí mimo jiné největší světový smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), který nyní v americké státě Arizona staví továrnu za 12 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč).

Amerika a Jižní Korea zahájily společné cvičení

Pravidelné letní společné vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje probíhalo v posledních letech v omezené podobě. Důvodem byla pandemie covidu a také snaha bývalého jihokorejského prezidenta Mun Če-ina obnovit jednání se Severní Koreou. Ta proti manévrům opakovaně protestuje a označuje je za nácvik invaze.

Stávající jihokorejský prezident Jun Sok-jol po svém květnovém nástupu do funkce slíbil, že posílí odstrašující prostředky vůči Severní Koreji. Pchjongjang v posledních měsících stupňuje zbrojní testy - naposledy minulý týden odpálil ze západního pobřeží země dvě řízené střely.

Bylo by lepší, kdyby sklapl, řekla sestra Kim Čong-una o hlavě Jižní Koreje

Jun Sok-jol prohlásil, že je ochoten poskytnout Severní Koreji postupnou hospodářskou pomoc, pokud ukončí vývoj jaderných zbraní a zahájí denuklearizaci. KLDR to ale odmítla a podle Soulu je připravena v brzké době provést novou jadernou zkoušku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video