Houpající se auta, vlnobití v bazénu. Videa ukazují sílu otřesů na Tchaj-wanu

  • 3
Na sociální síti X se objevila řada videí zachycujících ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu. Řítily se budovy, auta se kolébala ze strany na stranu, lidé padali v metru a z bazénu se vylévala rozvlněná voda. Otřesy si vyžádaly nejméně devět obětí, více než 800 zraněných a poničily řadu budov. Pět desítek lidí zůstává pohřešováno.

Jak otřesy zasáhly dopravu, zachytila přístrojová kamera vozidla na dálnici na východě ostrova. Podle americké geologické služby USGS měly sílu 7,4, japonští seismologové udávají hodnotu 7,7 a tchajwanští 7,2.

Další video zachycuje intenzivní kolébání lustru a silné otřesy v místnosti. Ve městě Chua-lien se některé budovy částečně rozpadly či zhroutily a zůstali v nich uvězněni lidé.

Lidé v metru v Tchaj-peji v důsledku silných otřesů padali na zem. Na celém ostrově s 23 miliony obyvatel byla přerušena vlaková doprava a některé regiony přišly o dodávky elektřiny.

Voda z tohoto bazénu cákala do všech stran. A vzedmulo se i moře. Nejbližší japonské ostrovy v jižní prefektuře Okinawa hlásili příchod vlny tsunami vysoké přibližně 30 centimetrů. Úřady původně vydaly varování před vlnou vysokou až tři metry, později však výstrahu zrušily.

Takto kamery zaznamenaly otřesy uvnitř bytů. Stále se pohřešuje na padesát lidí.

A takto to vypadalo v televizním studiu. Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu poměrně častá. V únoru 2018 zemřelo při zemětřesení na východním pobřeží 15 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video