Umar podle svých slov neví, kde jeho otec je.

Umar podle svých slov neví, kde jeho otec je. | foto: AP, ČTK

Tati, nech už ty bomby, vzkazuje syn bin Ládinovi

  • 122
Umar bin Ládin vzkazuje přes televizi svému otci Usámovi: "Tati, toho násilí už bylo dost, najdi si jinou cestu." Šestadvacetiletý stavitel Umar, syn nejhledanějšího teroristy světa, hovořil s americkou televizí CNN ve svém domě na okraji Káhiry, kde se po většinu času zdržuje.

Tvrdí, že k rozhovoru svolil, protože chce, aby už skončilo všechno to zabíjení, které jeho otec podnítil. "Snažím se otci říci: Pokus se najít pro své cíle jinou cestu. Pro nikoho není dobré, když užívá ty bomby, ty zbraně."

Nejde jen o můj názor, uvedl dále pro CNN, myslí si to přítel otce i další muslimové. "Rovněž říkají, že otec by měl své metody změnit."

Umar, čtvrté dítě známého inspirátora Al-Kajdy, se loni v dubnu překvapivě oženil s pětkrát rozvedenou Britkou Jane Felix-Browneovou. V době svatby bylo ženě už 51 let. - více zde

Netuším, kde otec je
V rozhovoru pro CNN dále uvedl, že otce naposledy spatřil v roce 2000, když s jeho požehnáním opouštěl jeden z výcvikových táborů Al-Kajdy v Afghánistánu.

"Nemám tušení, kde se nyní nachází. Jsem si však jistý, že ho nikdy nechytnou, místní mu totiž pomáhají," řekl. Na otázku, zda by se Usáma mohl zdržovat na afghánsko-pákistánské hranici, odpověděl: "Možná ano, možná ne."

Mladý bin Ládin nosí dredy do půli zad, džíny a koženou bundu. Na první pohled má s otcem jen málo společného. A džihád, islámská svatá válka, mu zřejmě k srdci nepřirostl. "Nedomnívám se ale, že otec je terorista. Když bojoval proti Sovětům, Washington ho měl za hrdinu," uvedl a dodal, že otec považuje za svoji povinnost ochraňovat muslimy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video