Sesuvy půdy kvůli tajfunu zabily ve Vietnamu nejméně osm lidí

  • 1
Sesuvy půdy kvůli tajfunu Molave zabily ve středním Vietnamu nejméně osm lidí a 42 dalších je nezvěstných. Uvedla to agentura AP, podle níž jde o jeden z nejsilnějších tajfunů v zemi za posledních 20 let.

Záchranáři vykopali osm těl ve vesnici Tra Van v provincii Quang Nam poté, co se na jejich domy sesunul vodou nasáklý svah. Další sesuv se odehrál v nedaleké vesnici Tra Leng, kde masa bahna a kamení zavalila několik domů s celkem 45 lidmi. Těla tří obětí se zde již podařilo vyprostit, dalších 42 osob se pohřešuje.

Již dříve úřady uvedly, že v kvůli tajfunu Molave zahynuli dva lidé, kteří se před bouří snažili ochránit své domovy. Kromě toho se pohřešuje 26 vietnamských rybářů, když se při snaze o návrat z moře potopil v úterý jejich člun.

Tajfun Molave, doprovázený poryvy větry o rychlosti až 145 kilometrů za hodinu a až šestimetrovými vlnami, ve středu zasáhl pevninu poblíž města Danang. Školy, úřady a továrny zůstaly v ohrožené oblasti mimo provoz, na 40 000 lidí bylo evakuováno. Živel o víkendu zasáhl i Filipíny, kde způsobil záplavy a vyžádal si životy tří lidí.

Na Vietnam za poslední měsíc udeřily tři další tajfuny, které způsobily záplavy a sesuvy půdy. V jejich důsledku zemřelo ve střední části země 130 lidí, dalších 20 lidí je pohřešováno a více než 310 000 domů bylo částečně či úplně zničeno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Vietnam, Danang, Filipíny

Video