Tajemný pianista není hudebník Strnad

  • 23
Hudebníci Michael Kocáb a Klaudius Kryšpín neměli pravdu. Oba tvrdili, že neznámým mužem v anglické psychiatrické léčebně, kterému celý svět říká Pianista, je jejich bývalý spoluhráč Tomáš Strnad. Ten však za celou dobu neopustil republiku. Právě rekonstruuji svůj byt, řekl v úterý TV Nova.

"Asi se chce zviditelnit Pražský výběr," odpověděl Strnad na otázku, jak si vysvětluje tvrzení hudebníků.

Neznámý muž byl asi před sedmi týdny nalezen v Sheernessu v hrabství Kent. Neměl na sobě ani u sebe nic, co by pomohlo s identifikací.

Pacient však v nemocnici v Gillinghamu namaloval detailní obrázek klavíru. Když ho lékaři přivedli k nástroji, hrál bez přestání čtyři hodiny a od té doby nejen hraje, ale i skládá. Přesto dosud nepromluvil a vykazuje známky nervozity a napětí, když se k němu někdo přiblíží.

Kocáb s Kryšpínem na základě fotografií v zahraničním tisku tvrdili, že tajemný pianista by mohl být Strnad. Jejich slova vyvolala zájem novinářů z celého světa.

Kdo je tajemný muž se snaží také policie. Podle britského tisku nyní klinika prověřuje na devět set hlášení z celého světa.

Libuše Tesárková, tajemnice školy, do které Strnad dříve chodil, Nově řekla, že se ozvali i japonští novináři. "Je to telefon za telefonem," sdělila.

Kocáb omyl vysvětloval podobou obou mužů. "Tak jak jsem ho viděl ve vaší kameře, tak mi přijde, že žádnou urgentní pomoc nepotřebuje," řekl Kocáb o Strnadovi redaktorovi ČT.

Hudebník Tomáš Strnad není tajemný pianista z Anglie. V poslední době neopustil Česko. (1. června 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video