Tádžický prezident Imomali Rachmon na Evropských hrách v Minsku (30. června...

Tádžický prezident Imomali Rachmon na Evropských hrách v Minsku (30. června 2019) | foto: Profimedia.cz

Rodinu tádžického vůdce kosí covid, ministr zdravotnictví dostal nakládačku

  • 90
Zatímco ještě nedávno covid v Tádžikistánu oficiálně neexistoval, nyní se koronavirus šíří i mezi vládnoucí elitou. Když na covid před týdnem zemřela sestra autoritářského prezidenta Imomaliho Rachmona, následky na vlastní kůži pocítil ministr zdravotnictví i několik vysoce postavených lékařů.

Podle tádžického vysílání Rádia Svobodná Evropa se covidem-19 v poslední době nakazilo nejméně deset příbuzných prezidenta Rachmona, který chudé postsovětské republice vládne železnou rukou už téměř třicet let. 

Počátkem července zemřela jeho 88letá tchyně a před týdnem odešla na onen svět i jeho 64letá sestra, která byla hospitalizována o deset dní dříve. Oficiální důvody úmrtí nejsou známy, podle místních médií ovšem podlehla koronaviru.

Tádžická média s odkazem na vládní zdroje rovněž uvádějí, že tři synové 69letého prezidenta poté napadli ministra zdravotnictví a ředitele nemocnice, kde se jejich teta léčila. Oba muži utrpěli vážná zranění, šrámy si z výbuchu hněvu v prezidentském klanu odneslo i několik dalších lékařů.

Tadžikistán je kvůli viru na kolenou. Přitom stále hlásí nula nakažených

Autoritářský režim v Dušanbe dlouhou dobu epidemii koronaviru popíral a tvrdil, že v Tádžikistánu se počet infekcí rovná nule. Když na internet prosákly zprávy o rostoucím počtu infekcí, mluvčí ministerstva zdravotnictví prohlásil, že někteří lidé možná mají symptomy, ale rozhodně nejsou nakažení. 

„Spousta lidí v současných vedrech pije ledovou vodu a koupe se ve studené vodě. Lidé pak chodí s teplotou k doktorovi. Ale určitě nemají koronavirus,“ prohlásil mluvčí rezortu. Od té doby ovšem infekce pronikla i do okolí prezidenta ověnčeného titulem „Vůdce národa - strůjce míru a národní jednoty“.

Minulý týden prominentní imám vyzval k modlitbám za prezidentova zetě, který už byl údajně převezen k léčení do Německa. Covidem se prý nakazil i prezidentův švagr a vlivný byznysmen Hassan Asadullozoda, který vlastní banku, aerolinky a řadu dalších významných podniků.

Tádžické ministerstvo zdravotnictví za minulý týden měsíc vykázalo 1 051 infikovaných a 26 úmrtí. Uznalo také, že se v zemi šíří varianta delta, která byla do země zřejmě zatažena z Ruska. Mnozí obyvatelé devítimilionové země pod Pamírem je přesvědčeno, že oficiální počty infekcí jsou značně podstřelené, píše list The Washington Post


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video