ilustrační snímek | foto: AP

Syrští migranti se převlékli za volejbalisty Ukrajiny, chtěli utéct z Řecka

  • 95
Deset syrských migrantů v převleku za ukrajinské volejbalisty zadržela v neděli na aténském letišti řecká policie. Informovala o tom agentura AP. Do jaké země EU měli namířeno, neuvedla. Tento týden vrcholí evropský volejbalový šampionát, který pořádají Francie, Slovinsko, Belgie a Nizozemsko. Ukrajina hraje v úterý v Antverpách čtvrtfinále proti Srbsku.

Syřany ve stejných sportovních oblečeních, se stejnými sportovními taškami a dvěma volejbalovými míči zatkla řecká policie na letišti v Aténách poté, co zjistila, že ukrajinské pasy, na něž cestovali, byly hlášeny jako kradené či ztracené. Když je vyslechla, zjistila, že nepatří k volejbalovému týmu.

V Řecku nyní žije na 70 000 běženců, řada z nich v přeplněných uprchlických táborech, kde čekají na zdlouhavé vyřizování žádostí o azyl. Někteří se ilegálně snaží dostat z Řecka do dalších zemí EU, podle řecké policie jsou zejména v letní sezóně na letištích v Řecku téměř na denním pořádku případy migrantů cestujících na falešné doklady.

Řecko se letos podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) stalo opět hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015. Toto prvenství v roce 2016 převzala Itálie a po ní loni Španělsko.

8. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video