Sýrie pohrozila Izraeli válkou

  • 431
Sýrie už nemíní nečinně přihlížet, jak na ni útočí její tradiční nepřítel, židovský stát. Syrský velvyslanec ve Španělsku varoval, že na příští akci odpoví vojensky. "Pokud Izrael zaútočí podruhé, potřetí, je samozřejmé, že se lidé, vláda a syrská armáda budou bránit," prohlásil Muhsen Bilál.

Sýrie podle něj odpoví na agresi navzdory tomu, že "bojuje za mír a přeje si pokračovat v madridské mírové konferenci z roku 1991", řekl velvyslanec.

Nejmenovaný vysoce postavený představitel izraelské bezpečnosti sdělil agentuře Reuters, že je i v zájmu Izraele zabránit eskalaci napětí. Sýrie ale musí přestat podporovat teroristy. Válku podle něj nezahájí.

"Taková prohlášení jsou určená hlavně arabskému světu. Mají ho ujistit, že Sýrie nepolevila v boji proti Izraeli," komentoval výroky syrského velvyslance.

Šaron pohrozil dalšími útoky
Konflikt vypukl v neděli, kdy židovský stát zaútočil na údajný výcvikový tábor palestinských teroristů v Sýrii. Izraleská letadla se dostala nejhlouběji na syrské území za posledních třicet let.

"Izrael se nenechá odradit od obrany svých občanů a udeří na své nepřátele na kterémkoli místě a jakýmkoli způsobem," prohlásil premiér Šaron na setkání u příležitosti výročí Blízkovýchodní války z roku 1973.

Zároveň ale dodal, že Izrael nesmí promeškat žádnou příležitost, aby se se svými sousedy dohodl na míru.

Americký prezident George Bush v reakci na izraelský útok v Sýrii prohlásil, že Izrael má právo na sebeobranu. Bílý dům však zároveň vyzval oba státy, aby nestupňovaly napětí. Případem se na žádost Sýrie zabývala i RB OSN. - více zde

Izraelský letecký útok byl reakcí na sobotní sebevražedný atentát, při kterém v Haifě zemřelo osmnáct lidí a Palestinka, která odpálila nálož na svém těle. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video