Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo...

Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo terčem chemického útoku vládních sil. Syrská armáda popřela, že by použila chemické zbraně. (8. dubna 2018) | foto: Reuters

V Sýrii použili chemické zbraně sedmnáctkrát, tvrdí závěrečná zpráva pro OSN

  • 182
V 17 případech byly při válečném konfliktu v Sýrii pravděpodobně anebo s určitostí použity chemické zbraně. K takovému závěru dospěli experti z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kteří vyšetřovali 77 obvinění proti Sýrii. Radu bezpečnosti OSN o výsledku vyšetřování informoval šéf OPCW Fernando Arias.

Podle agentury AP označil Arias za „znepokojivou skutečnost“ to, že ačkoli se Sýrie před osmi lety připojila k úmluvě o zákazu chemických zbraních (CWC), která zakazuje výrobu a použití těchto zbraní, stále existují pochybnosti o syrském chemickém arzenálu, jeho zásobách a výrobě.

Arias řekl, že zástupci OPCW při příští konzultaci se Sýrií projednají nové téma: „přítomnost chemické bojové látky, která byla nalezena ve vzorcích odebraných loni v září ze zásobníku v Sýrii“. Arias chtěl, aby se v Sýrii na toto téma jednalo mezi 18. květnem a 1. červnem, a písemně požádal Sýrii o patřičné svolení. Nedostal jej, příjezd delegace odložil na 28. květen, ale protože žádost o víza nebyla do 26. května vyřešena, jednání znovu odložil.

Jak píše AP, spojenecké Rusko přimělo Sýrii v roce 2013 připojit se k CWC po ničivém chemickém útoku připisovanému syrskému režimu. Syrská vláda pak v srpnu roku 2014 oznámila, že se zbavila všech chemických zbraní, o čemž nyní OPCW pochybuje.

Loni v dubnu vyšetřovatelé této organizace syrské vládě připsali tři chemické útoky z roku 2017. OPCW Sýrii vyzvala, aby poskytla detaily, ale nedostala je. Francie pak navrhla zbavit Sýrii dočasně jejích práv v OPCW. Letos v dubnu bylo Sýrii pozastaveno hlasovací právo v této organizaci.

Rusko stále stojí za Sýrií, napadá výsledky vyšetřování OPCW kvůli údajným technickým a faktickým omylům a kvůli tomu, že organizace podle něj ustupuje tlaku západních států. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja ve čtvrtek prohlásil, že OPCW informace získává od „zaujatých zdrojů, jež jsou v opozici k syrské vládě“ a že využívá „pseudosvědky“.

27. května 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video