Málem se utopil ve Středomoří, teď chce syrský uprchlík plavat na olympiádě

  • 284
V roce 2016 se na cestě do Evropy málem utopil ve Středozemním moři. Nyní syrský uprchlík Aíd Aldžazairli brázdí bazén v Londýně a chce plavat na olympiádě v roce 2020. Jděte za svými sny, shrnul poselství vlastního života.

„Po hodině plavby se motor prostě zastavil, loď se začala lámat a lidé křičeli. Říkal jsem si: to je konec, umřu tady,“ vzpomíná na cestu do Evropy čtyřiadvacetiletý Aldžazairli, který tehdy vůbec plavat neuměl. 

Mladík ale přežil a dostal se do Londýna, kde jej u sebe dočasně ubytoval postarší britský pár. „Jsem šťastný a rád, že s nimi můžu být, protože se necítím sám,“ řekl Syřan agentuře Reuters. 

31.ledna 2019 v 16:01, příspěvek archivován: 08.března 2019 v 10:46

Eid Aljazairli had never swam in his life but as a Syrian refugee in the UK he is chasing an Olympic-sized dream. Eid hopes to compete for @TeamRefugee in the 2020 Olympics. His former English teacher Kamila Naeem says: “His story is incredible! I couldn't be any prouder.” https://t.co/Oz5RDFO112

V Londýně se s vodou spřátelil. „Jednou večer jsem seděl doma a díval se na Youtube, kde jsem narazil na film o Michaelu Phelpsovi,“ prohlásil o fenomenálním plavci. „Prostě jsem se rozhodl, že chci být dalším člověkem, který plave jako Phelps,“ dodal. 

Aldžazairli začal navštěvovat bazén, ve kterém Phelps vyhrál čtyři ze svých 23 zlatých olympijských medailí. Syřan šel za trenérem Danielem Bullockem a vylíčil mu svůj příběh.

Raketové zlepšení

Bullock ho přijal mezi své žáky a dnes si jej nemůže vynachválit. „Za dvacet let, co jsem trenérem plavání, jsem nepoznal dospělého člověka, který by se zlepšoval tak rychle a tak moc,“ uvedl Bullock.

Aldžazairli se touží probojovat do olympijského týmu uprchlíků, který nastoupí na hrách v Tokiu v roce 2020. Poprvé se tým složený z uprchlíků zúčastnil olympiády v Riu v roce 2016.

„Pokud máte sen, pokud chcete být doktorem, plavcem či učitelem, dejte tomu sto procent a ať se děje cokoliv, nikdy nepřestávejte,“ vyzval Aljazairli ostatní. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video