Podporučice Amerického vojenského námořnictva Madeline Swegleová (12. července 2020) | foto: Lt.j.g. Luke Redito/U.S. Navy, AP

Historický milník v USA, námořnictvo má první černošskou pilotku stíhačky

  • 319
Americké vojenské námořnictvo uvítalo ve svých řadách první černošskou pilotku proudových letounů, oznámila agentura AP. „Děláme historii!“ napsalo námořnictvo na Twitteru ke zprávě, že podporučice Madeline Swegleová dokončila školu pro námořní letce a tento měsíc obdrží „zlatá křídla“, odznak určený pro důstojníky palubního letectva.

Madeline Swegleová, která před třemi lety vystudovala námořní akademii, byla přidělena k výcvikové letce VT-21, známé jako Redhawks, v Kingsville v Texasu. Letka podle dostupných informací používá cvičné proudové stroje T-45 Goshawk. O úspěchu pilotky informovalo americké námořnictvo i na Twitteru. 

Zkratka „BZ“ na začátku příspěvku amerického námořního letectva značí Bravo Zulu, což je ve slangu námořnictva „Dobrá práce“. Milník v podobě Swegleové následuje více než 45 let poté, co se Rosemary Marinerová v roce 1974 stala u námořnictva první pilotkou proudových stíhaček, dodala AP. 

Madeline Swegleová pochází z Burke ve Virginii. Její úspěch se zřejmě poprvé dostal do světa po úterním sdílení na sociální síti Twitter společně s fotografiemi, kde slaví právě vedle letounu Goshawk T-45C, které by měla používat i základna v Texasu.

Fotografie pilotky je z po jejím posledním letu ze 7. července, kdy dokončila osnovy pilotního výcvikového programu Tactical Air (Strike). Svoje „zlatá křídla“ má převzít během ceremoniálu 31. července. 

Podrobnější informace o výcviku Swegleové americké námořnictvo neposkytlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video