Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Švýcarská policie vyšetřuje osmiletého chlapce, platil dětskou bankovkou

  • 76
Švýcarská policie se zabývá případem chlapce, jenž se v obchodě zeptal, jestli může zaplatit eurobankovkou z karnevalu. Ačkoli šlo na první pohled o dětskou hračku, obsluha dítě nahlásila policii. Podle místních médií strážci zákona reagovali přehnaně. Chlapcovo jméno kvůli tomu bude v policejních záznamech až do roku 2032.

Falešná eura podle The Guardianu začátkem března rozhazovali organizátoři na městském karnevalu ve městě Sissach. V zemi se oficiálně platí švýcarským frankem. Barevné peníze zdobilo čínské písmo a byly vytištěny na běžném papíře. Chlapec jich několik sebral ze země.

Koncem dubna pak šel se svým desetiletým bratrem do obchodu v obci Dietgen, kde se prodavače zeptal, jestli může bankovkami zaplatit. Přestože šlo snadno poznat, že jde o dětskou hračku, prodavač zavolal policii. „Je to naše politika, museli jsme to nahlásit,“ uvedla manažerka obchodu.

A policie se chlapcově rodině skutečně o měsíc později ozvala. Dokonce ji navštívila a strávila v jejím domě několik hodin. Strážníci s sebou přinesli záznam z bezpečnostních kamer, která děti v obchodě natočila. 

„Dostali jsme hlášení, že se se chlapec pokoušel zaplatit za zboží padělanými penězi. Měli jsme podezření, že se falešná eura dostanou do oběhu,“ prohlásil policejní mluvčí. Podle něj museli proto vyšetřovatelé zjistit, jestli bratři peníze nepoužili úmyslně a jestli jim hrozí nějaké obvinění.

Policie si sourozence v rámci vyšetřování vyfotografovala pro potřeby svých záznamů, kde podle místních médií zůstanou až do roku 2032. Prohledala také jejich dětské pokoje, kde našla další peníze na hraní a preventivně je zabavila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: policie, The Guardian

Video