Švýcarské město Basilej. | foto: Profimedia.cz

Basilej nabízí bezdomovcům jednosměrné lístky do Evropy, nesmí se vrátit

  • 99
Švýcarské město Basilej přišlo se speciálním způsobem, jak se vypořádat s bezdomovci. Nabízí jim jednosměrné jízdenky a letenky do Evropy. Lidé bez domova musí ale podepsat dohodu, že se do země nevrátí. Pokud by to porušili a vrátili se, hrozí jim deportace.

Bezdomovci ve městě mohou požádat o jízdenku na vlak, která je zaveze kamkoliv do Evropy. V některých případech úřady nabízí i letenku. K tomu navíc dostanou i 20 švýcarských franků (469 korun), prozradil mluvčí basilejského ministerstva spravedlnosti Toprak Yerku rádiu 20 Minutes.

Má to však jeden háček. „Příjemci se musí zavázat, že se nevrátí do Švýcarska. Alespoň na nějaký čas,“ řekl Yerku. „Pokud budou znovu zkontrolováni, hrozí jim vyhnání ze země,“ dodal. Podle kritiků se jedná o „čistění ulic“.

Nabídku už využilo celkem 31 lidí, z toho 14 lidí z Rumunska, 7 z Belgie, 7 z Německa, dva z Itálie a jeden z Francie. Početným rumunským žebrákům pak Basilej nabízí zaplatit i letenku v hodnotě 60 švýcarských franků (1 406 korun), uvádí server La News.

Tvrdý postoj Švýcarska vůči bezdomovcům

Švýcarské úřady nemají k dispozici žádné celkové údaje o počtu bezdomovců v zemi. Výzkum provedený Univerzitou aplikovaných věd v severozápadním Švýcarsku (FHNW) z roku 2019 odhaduje, že v Basileji asi 100 lidí spí venku nebo se nachází v nouzových přístřešcích.

Švýcarsko je známo tvrdým postojem vůči bezdomovcům. V roce 2016 kanton Vaud zavedl zákon zakazující žebrání na veřejnosti.

Bezdomovci v Glasgow dostávají heroin. Podpora závislosti, oponují kritici

V kantonu Ženeva podobný zákon platí od roku 1946. V roce 2014 na jeho základě policisté uložili bezdomovkyni pokutu ve výši 500 švýcarských franků (11 720 korun). Protože neměla peníze, musela jít do vězení na pět dní.

Evropský soud pro lidská práva se jí ale zastal s tím, že postup policie nebyl v souladu s cílem ochrany práv veřejnosti. Město jí muselo následně zaplatit náhradu škody ve výši 922 eur (23 778 korun).

Basilej není nicméně jediné město na světě, které se pokusilo zbavit se bezdomovců poskytnutím možnosti odcestovat pryč. Podle listu The Guardian britské radnice během let 2015 a 2018 poskytly stovkám lidí na ulici jednomístnou jízdenku či letenku do jiných částí země či dokonce pryč z Velké Británie.

Rázný přístup k bezdomovectví zavedlo před časem Maďarsko:

19. října 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video