Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 2024 je tu. New Yorkem se vznášely konfety, oslavy však halil stín válek

  10:24aktualizováno  1. ledna 2024 13:10
Nový rok už vstoupil do všech částí světa. Jako poslední se lidé dočkali na Americké Samoi, kam 1. leden 2024 přišel v poledne středoevropského času. Definitivní konec novoroční pouti však nastal o hodinu později na neobydlených atolech v Pacifiku. Na místech, kde rok začal jako první, už přitom mají o den více. V mnoha metropolích si obyvatelé užili novoroční ohňostroj.

V jednu odpoledne SEČ nový rok svou cestu definitivně ukončil na neobydleném Bakerově a Howlandově atolu v Pacifiku. Jako první ho naopak přivítali obyvatelé území, která se nacházejí nejblíže na západ od datové hranice. Tradičně jimi jsou obyvatelé atolu Kiritimati neboli Vánočního ostrova, který je součástí ostrovního státu Kiribati.

Celé souostroví se táhne přes tři časová pásma a střídání starého a nového roku tedy na Kiribati skončilo v neděli ve 14:00 SEČ. Na Kiritimati žije asi pět tisíc lidí, píše portál The Canberra Times s tím, že tamní úřady letos žádné velké oslavy nepřichystaly. Stanice Deutsche Welle poznamenala, že obyvatelé těchto atolů obvykle slaví změnu roku pečeným prasetem a dalšími tradičními pokrmy, které zapíjejí kokosovou šťávou.

Novoroční oslavy v tureckém Istanbulu (1. ledna 2024)

Datová hranice je mezinárodně uznávaná linie, která prochází přibližně 180. poledníkem zeměpisné délky, a je hranicí, po jejímž překročení se mění datum. V předchozích letech začínali nový rok spolu s obyvateli Kiritimati slavit také obyvatelé Samoy. Protože však tento stát předloni na podzim přestal přecházet zpět na zimní čas, dočkal se až ve 12:00 SEČ společně s Novým Zélandem a Královstvím Tonga.

Jako jedno z prvních velkých měst světa vstoupil do nového roku novozélandský Auckland, kde se datum změnilo rovněž v poledne středoevropského času. Tamní věž Sky Tower rozzářil ohňostroj a laserová světelná show, která se sladila s dalšími památkami.

Kvůli petardám zemřeli v Německu tři lidé, výtržníci napadali i policisty

Ve dvě hodiny SEČ přišla na řadu Austrálie, Šalamounovy ostrovy nebo Vanuatu. Pozornost se stočila hlavně na australské Sydney, které vítalo nový rok slavnostmi ve svém ikonickém přístavu. Panorama města u mostu Harbour Bridge a budovy opery rozzářil netrpělivě očekávaný ohňostroj. Podle stanice BBC se tam davy shromažďovaly už od rána v naději, že najdou dobré místo ke zhlédnutí show, jejíž plánování zabralo 15 měsíců. Představení trvalo nakonec celých 12 minut.

Ve čtyři hodiny pak do nového roku vkročili Japonci a Korejci – ti v KLDR i ti v Jižní Koreji. O hodinu později se k nim přidala také Čína, Filipíny či Singapur. V 18 hodin SEČ přišel nový rok do Indonésie či Thajska, pak do Nepálu a o půl hodiny později také do Indie a na Srí Lanku.

V devět hodin večer se nový rok ukázal v Ázerbájdžánu, o půl hodiny později také v Íránu a úderem desáté v Moskvě, Bělorusku nebo Turecku. Hodinu před Českem se pak ze – snad lepšího – nového roku začali těšit v Řecku, Rumunsku či Bulharsku a také v mnoha zemích Afriky včetně Malawi, Zimbabwe anebo Rwandy.

Poslední sekundy roku 2023 odpočítalo také Česko, spolu s ním do roku 2024 vstoupilo více než čtyřicet států. Na oslavy konce nového roku dohlížely v mnoha evropských metropolích posílené hlídky policistů. Například v německém Berlíně zasahovala policie u toho, když na sebe asi 500 lidí zaútočilo pyrotechnikou.

V oslavách o hodinu později pokračovaly Velká Británie či Portugalsko a přes Velkou louži se nový letopočet vydal na Západ. I tam si novoroční veselí počkaly miliony lidí. Jen na brazilské pláži Copacabana v Riu de Janeiro slavily podle listu O Globo na dva miliony lidí, v New Yorku podle agentury DPA nejméně statisíce.

Do nového roku hlavně naději! Politici a další osobnosti přejí čtenářům iDNES.cz

V největším brazilském městě půlnoc odbila ve 4:00 SEČ, což lidé na slavné pláži hlasitě odpočítali. Předtím zde Brazilce i řadu zahraničních turistů bavila hudební a taneční vystoupení, v prvních minutách roku 2024 pak velký ohňostroj.

V New Yorku oslavy tradičně vrcholily spouštěním šestitunové křišťálové koule z obřího stožáru na náměstí Times Square, pak už se místem vznášely konfety, zněla melodie písně New York, New York a lidé se vzájemně objímali a polibky se vítali v novém roce.

„Je to velmi dobrý pocit. Chladno, ale úžasný pocit,“ řekl agentuře Reuters k oslavám, které se uskutečnily při teplotách těsně nad nulou, Newyorčan Markus Washington. Řada lidí na náměstí dorazila mnoho hodin předem, aby si zajistila dobrá místa. Byl mezi nimi i Warren Garcia, který BBC řekl: „Budu k vám upřímný, máme na sobě pleny, ale nebojte se, jsou pořád suché.“

Oslavy v New Yorku i v dalších amerických městech doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření i v důsledku z obav z možných nepokojů.

Oslavy ve stínu válek

Na oslavy a vítání nového roku totiž vrhají stín války mezi Ruskem a Ukrajinou i Izraelem a radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy, které zvýšily napětí v různých částech světa. Francie v době silvestrovských oslav na celém svém území nasadí přes 90 tisíc policistů a vojáků. Ministr vnitra Gérald Darmanin opatření zdůvodnil vysokou hrozbou teroristických útoků, částečně způsobenou situací v Izraeli a v Palestině.

Ta vyvolala po celém světě řadu protestů. Bezpečnostní opatření zvýší také úřady v americkém New Yorku, kde se kvůli válce Izraele a Hamásu konají demonstrace pravidelně. V Pákistánu vláda zakázala všechny silvestrovské oslavy v solidaritě s Palestinci, upozornila agentura AP.

KVÍZ: Války, katastrofy, bizáry. Pamatujete si, co přinesl rok 2023 ve světě?

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu mezitím informovala o rušení oslav v některých ruských městech na Dálném východě, které tak učinila kvůli obětem v Belgorodu, jenž se stal v sobotu podle ruských vyjádření terčem jednoho z dosud největších ostřelování z ukrajinské strany. Zahynuly údajně více než dvě desítky lidí.

Ukrajina, která se už skoro dva roky brání ruské vojenské agresi, čelí ruským vzdušným úderům prakticky denně a mluvčí jejího letectva Jurij Ihnat v neděli podle portálu Ukrajinska pravda vyzval obyvatele, aby zapomněli na zábavní ohňostroje a uposlechli sirény varující před nálety a vyhledali v takových případech bezpečí v krytech.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...